Lilypie - Breastfeeding

Monday, July 18, 2016

Pengalaman keguguran sebagai pengajaran

Assalamualaikum,
Sudah lama tidak update blog. Memang rindu sangat nak menulis tapi banyak sangat perkara lain menyebabkan lebih suka membaca blog org dr update blog sendiri. 

Hari ni adalah hari ke 5 berpantang setelah keguguran pada 14 julai 2016. Kandungan baru berusia 13 minggu tapi dah lengkap  / sempurna sifatnya. Telah selamat dikebumikan di tanah perkuburan cheras pada 15 julai 2016. Nanti habis 14 hari pantang ingat nak ke kubur.

Sebenarnya ini adalah kali ke3 saya mengandung. Melalui pengalaman lepas 2 kandungan saya Alahmdulillah selamat dilahirkan dan sihat hingga kini. Saya akui saya lupa bahawa setiap kandungan adalah berbeza. Saya ingatkan kandungan saya akan selamat sama sebelumnya. Ini adalah pertama kali saya keguguran dan saya harap ini adalah kali terakhir.

Tipulah kalau saya kata saya x sedih, pasti rasa sedih dan sebab itu dirasai terutama ketika berada di hospital kiri kanan depan dan belakang dengar suara bayi yang comel dan syahdu. Melihat kasih seorang ibu berjaga malam menyusukan anak adalah anugerah terindah. Tapi saya redha dengan ketentuan Allah. Dan berdoa agar kandungan seterusnya selamat dan sihat.


Pada saya berdoa sahaja tidak cukup. Usaha dan ikhtiar adalah lebih penting. Maka saya menulis blog kali ini adalah sebagai pengajaran buat saya bagi memastikan kandungan seterusnya selamat.
1. Setiap kandungan adalah berbeza. Penjagaan bagi kandungan perlu dilebihkan memandangkan umur makin bertambah dan badan telah beranak 3 kali.
2. Jangan angkat benda berat. Terutama anak. Kasihan kepada bayi dlm kandungan.
3 . Terhadkan aktiviti terutama perjalanan jauh.
4. Elakkan jatuh atau pergerakan yang boleh membahayakan badan.
5. Elakkan urut badan dan kaki sehingga kandungan berusia 7 bln.
6. Sekiranya bersetubuh dgn suami buat ringan sahaja.
7. Sentiasa berdoa, baca Quran, makanan yang sihat dan menjaga akhlak yg baik.

Saya memang selalu memikirkan risiko ketika berada di trimester pertama iaitu kandungan berusia 3 bulan. Ketika kandungan berusia 12 minggu saya mula merancang persiapan bersalin. Saya telah buat bayaran deposit untuk penjaga pantang natalis. Alhamdulillah, nasib baik boleh diawalkan. Jadinya saya ambil pejaga pantang untuk 7 hari. Walaupun hanya gugur dan tiada bayi, tapi sakit gugur sama seperti bersalin 9bulan. Jadi memang perlukan penjaga pantang.

Monday, August 17, 2015

Masalah anak lambat cakap

https://rubyatika.wordpress.com/2014/01/18/umur-5-tahun-masih-tidak-lancar-bercakap/

Umur 5 tahun sepatutnya sudah lancar bercerita, bertanya itu ini, membuat alasan begitu begini dan ada yang sudah mula membaca.
Tapi ada ibu bapa yang mendapati anaknya masih tidak lancar bercakap walaupun telah berusia 5 tahun. Kebiasaannya kanak-kanak sebegini telah mengalami lewat perkembangan pertuturannya sejak kecil lagi. Ada yang mula bercakap pada usia 3 tahun.
Oleh kerana masyarakat malaysia ramai yang suka beranggapan ‘nanti dah tadika, ok la tu’, maka ibu bapa tunggu hingga anak berusia 5 tahun. Majoriti kanak-kanak mula dihantar ke tadika pada usia 4,5 tahun.
Selepas masuk tadika, barulah ibu bapa merasa ‘terkesan’ dengan masalah pertuturan yang dihadapi oleh anak.

.......................................................

Inilah yang terjadi pada anak sulung saya. Saya mula hantar anak ke Brainy bunch seawal umur 3 tahun. 4 tahun ke little caliph. By the time memang cikgu dah bagitau anak saya kurang bercakap. tapi boleh menghafal. Disebabkan itu saya ignore kerana pandangan masyarakat kecil lagi katanya.

Kepada ibu bapa yang mempunyai anak bermasalah untuk bercakap tolong hantar anak untuk buat penilaian di pusat terapi berdekatan. Sebenarnya kita mendera emosi anak2 bila kita mengharap  ‘spontaneous recovery’,.  Dera emosi maksud saya anak kita akan dicop degil kerana tidak faham arahan, marah dengan kawan sebab kawan tak ikut kehendaknya dan sensitif kerana rasa terpinggir.

Apabila anak saya berumur 5 tahun, saya masih hantar ke little caliph namun pada bulan mac anak saya tidak mahu lagi ke tadika. Mula daripada itu saya sedar kesilapan saya. ALhamdulilah, kini selepas ke terapi pertuturan anak saya sudah ada peningkatan dari segi pertuturan. Tapi kini hanya ke taska biasa belum ke tadika. Sebab anak saya masih tidak mahu ke tadika.

Saya bawa anak ke URBAN ETHOS di Denai Alam, Shah Alam. Di sini ada speech therapy,  Occupational Therapy dan Early Intervention Programme. 
Boleh hubungi 013-2490069 atau 03-77343044.

Review saya, mula-mula buat penilaian anak saya didapati cekap visual (boleh menamakan objek dan baca flashcard) tapi tidak boleh memproses ayat untuk perbuatan atau ayat penyambung.
saya buat 8 kali Alhamdulilah sekarang dah banyak kemajuan dan boleh membina ayat panjang.

sesi terapi adalah 1jam OT yang mana anak akan melompat atas trampolin, bermain bola, lompat satu kaki, naik buai berpusing dan hand painting.
sesi terapi disambung dengan speech yang mana anak akan bermain sambil bercakap. main tangkap ikan, ambil bola, sticker dan lain-lain.

Ada banyak sebenarnya pusat terapi pertuturan contoh http://www.urbaneethos.com/ , http://wqpark.com.my/ di cheras dan http://www.kidzgrow.com.my/ di hartamas.
Kalau anak boleh bercakap pun boleh jer hantar untuk penilaian. sebab boleh belajar banyak ilmu. Cara massage mulut, sendi tangan, deria rasa kulit dan lain-lain

Wednesday, June 18, 2014

Rindu nak update blog

Sekarang ni kerja di pejabat makin banyak. Tak sempat dah nak update blog huhu. Bersawang penuh agaknya blog ni. In shaa Allah lepas ni akan cuba updatekan blog ni. mengisi masa lapang.
Sebabnya nak cari tips menyusu di bulan ramadhan.

Sekarang ni sedang gigih mengganti puasa disebabkan beranak di bulan Ramadhan. Memang terasa sungguh perbezaan kuantiti susu. tapi saya percaya rezeki tu dari Allah. Baby n ibu kene banyak bersabar di bulan puasa.

Semoga penyusuan di bulan Ramadhan di permudahkan.

Tuesday, March 18, 2014

My baby is 7 month



Rawatan Batu Hempedu

Dah hampir 2 bulan suami saya kene jaundice, mata kuning, kulit kuning, berak n kencing pun kuning. Last Friday admit ke KPJ Tawakal kali kedua dan Doktor kata tiada batu hempedu Alhamdulilah.

Before this, ultrasound scan di Hospital Selayang kata ada banyak batu, kemudian buat CT Scan di KPJ pun kata ada batu hempedu. Mula2 doktor KPJ kata kene operate untuk buang batu tu, tapi sebab suami saya tak teruk sakit, tiada demam, tiada sakit badan, hanya kekuningan. Oleh itu doktor nak tunggu dulu kuning berkurangan baru boleh operate. Disebabkan hempedu kecil, maka batu dan hempedu akan dibuang.

Kemudian kami terjumpa blog laman sufi . Rawatan alternatif untuk buang batu hempedu. Lebih kurang macam detox. Dengan kuasa Allah, doktor kata tiada batu hempedu hanya ada lemak (Polyp) pada saluran. Oleh itu doktor buat operation untuk membesarkan laluan yang dah jadi sempit disebabkan lemak terkumpul.Minor operate tak bedah pun cuma masuk alat dari rongga mulut.

Hingga ke hari ini masih lagi kuning. Tapi doktor kata memang lambat nak baik sebab ada saluran dihati yang masih bengkak.

Ini saya copy dari laman sufi. senang nak rujuk bila nak buat detox lagi. Terima kasih lamansufi, info yang sgt berguna.

Bahan-bahan 



Epal Hijau- 30 biji (utk 6 hari) ,
Lemon (3 biji)- setengah gelas
Garam Epsom - 2 sudu teh
Minyak Zaitun/Olive Oil - setengah gelas


Cara yang saya buat;

epal hijau melembutkan batu karang

Hari 1 hingga hari ke 6
- Minum jus epal minimum 4 gelas/5 biji epal/ minimum 1 liter sehari
- 1 gelas jus satu biji epal, sebab bulan puasa saya akan minum 2 gelas masa berbuka dan 2 gelas masa sahur, sebiji lagi makan begitu sahaja.
-Kalau bukan puasa makan nasi seperti biasa seeloknya jangan makan banyak.

Beli di Guardian - RM5.70


Hari Ke 6
- Bulan puasa memang tak dapat lah nak puasa sebab siang kena makan seperti biasa pasal malam dah tak boleh makan.


- 6 petang - Minum setengah gelas air suam dicampur  1 sudu teh garam epsom

garam epsom membuka saluran hempedu

- 8 malam - Ulang minum air garam epsom

- 10 malam - minum jus lemon campur minyak zaitun dapatkan anggaran 250 ml -suamkan gelas untuk mudahkan campuran jus.


Jus lemon - kulit sekadar hiasan

Minyak zaitun beli di Giant - 1 liter -RM40+
Minyak zaitun melincirkan batu karang keluar dari saluran hempedu

- Tidur dan batu karang akan keluar keesokkan paginya melalui pembuangan air besar.

Proses pengeluaran batu karang seperti di bawah



Batu yang keluar bewarna kehijauan dan biasanya terapung. Jangan terkejut jika batu yang keluar berjumlah lebih dari 100 biji bergantung pada keadaan hempedu kita ketika itu.

Keputusan: Petua ni memang menjadi, lebih dari 5o biji batu karang keluar dari hempedu, Alhamdulillah. Untuk kesan lebih baik, 3 bulan akan datang detox akan di buat lagi sekali dan berikutan 6 bulan selepas itu.

Walaupun anda sihat petua ni elok di amalkan oleh semua orang untuk bersihkan hempedu dan hati.




Notis: Sebarang kesulitan dan risiko dari info yang diperolehi adalah tanggungjawab atas pembaca. Sila dapatkan nasihat panel berwajib terlebih dahulu untuk mengamalkan sebarang info perubatan.