Lilypie - Breastfeeding

Tuesday, March 18, 2014

My baby is 7 month



Rawatan Batu Hempedu

Dah hampir 2 bulan suami saya kene jaundice, mata kuning, kulit kuning, berak n kencing pun kuning. Last Friday admit ke KPJ Tawakal kali kedua dan Doktor kata tiada batu hempedu Alhamdulilah.

Before this, ultrasound scan di Hospital Selayang kata ada banyak batu, kemudian buat CT Scan di KPJ pun kata ada batu hempedu. Mula2 doktor KPJ kata kene operate untuk buang batu tu, tapi sebab suami saya tak teruk sakit, tiada demam, tiada sakit badan, hanya kekuningan. Oleh itu doktor nak tunggu dulu kuning berkurangan baru boleh operate. Disebabkan hempedu kecil, maka batu dan hempedu akan dibuang.

Kemudian kami terjumpa blog laman sufi . Rawatan alternatif untuk buang batu hempedu. Lebih kurang macam detox. Dengan kuasa Allah, doktor kata tiada batu hempedu hanya ada lemak (Polyp) pada saluran. Oleh itu doktor buat operation untuk membesarkan laluan yang dah jadi sempit disebabkan lemak terkumpul.Minor operate tak bedah pun cuma masuk alat dari rongga mulut.

Hingga ke hari ini masih lagi kuning. Tapi doktor kata memang lambat nak baik sebab ada saluran dihati yang masih bengkak.

Ini saya copy dari laman sufi. senang nak rujuk bila nak buat detox lagi. Terima kasih lamansufi, info yang sgt berguna.

Bahan-bahan 



Epal Hijau- 30 biji (utk 6 hari) ,
Lemon (3 biji)- setengah gelas
Garam Epsom - 2 sudu teh
Minyak Zaitun/Olive Oil - setengah gelas


Cara yang saya buat;

epal hijau melembutkan batu karang

Hari 1 hingga hari ke 6
- Minum jus epal minimum 4 gelas/5 biji epal/ minimum 1 liter sehari
- 1 gelas jus satu biji epal, sebab bulan puasa saya akan minum 2 gelas masa berbuka dan 2 gelas masa sahur, sebiji lagi makan begitu sahaja.
-Kalau bukan puasa makan nasi seperti biasa seeloknya jangan makan banyak.

Beli di Guardian - RM5.70


Hari Ke 6
- Bulan puasa memang tak dapat lah nak puasa sebab siang kena makan seperti biasa pasal malam dah tak boleh makan.


- 6 petang - Minum setengah gelas air suam dicampur  1 sudu teh garam epsom

garam epsom membuka saluran hempedu

- 8 malam - Ulang minum air garam epsom

- 10 malam - minum jus lemon campur minyak zaitun dapatkan anggaran 250 ml -suamkan gelas untuk mudahkan campuran jus.


Jus lemon - kulit sekadar hiasan

Minyak zaitun beli di Giant - 1 liter -RM40+
Minyak zaitun melincirkan batu karang keluar dari saluran hempedu

- Tidur dan batu karang akan keluar keesokkan paginya melalui pembuangan air besar.

Proses pengeluaran batu karang seperti di bawah



Batu yang keluar bewarna kehijauan dan biasanya terapung. Jangan terkejut jika batu yang keluar berjumlah lebih dari 100 biji bergantung pada keadaan hempedu kita ketika itu.

Keputusan: Petua ni memang menjadi, lebih dari 5o biji batu karang keluar dari hempedu, Alhamdulillah. Untuk kesan lebih baik, 3 bulan akan datang detox akan di buat lagi sekali dan berikutan 6 bulan selepas itu.

Walaupun anda sihat petua ni elok di amalkan oleh semua orang untuk bersihkan hempedu dan hati.




Notis: Sebarang kesulitan dan risiko dari info yang diperolehi adalah tanggungjawab atas pembaca. Sila dapatkan nasihat panel berwajib terlebih dahulu untuk mengamalkan sebarang info perubatan.


Monday, December 30, 2013

Homebirth vs kepakaran doktor 4

Sambungan....

Ada seorang doktor yang ingin mencari cabaran memahami pandangan dan pendapat para pejuang homebirth dan dpula dalam fb. Saya kagum dengan semangat doktor tersebut. Dia bertanya pelbagai pihak, doktor pakar, jururawat dan para pejuang homebirth. Tidak ramai doktor yang sanggup mendengar luahan hati para ibu. Saya bukanlah penyokong homebirth yg tegar, dan saya juga bukanlah seorang penyokong doktor yang tegar. Saya hanyalah seorang hamba Allah yang cuba memahami erti kehidupan.

Doktor ini telah mendengar suara hati penyokong homebirth. Beliau cuba mendebatkan suara hati penyokong homebirth dgn pengetahuan dan rujukannya yg ada. Namun ada pendapatnya yang sy setuju dan kurang setuju. Sy telah komen pada statusnya tapi mungkin beliau telah memadam status tersebut atau telah block saya. Sebab itulah saya buat blog yang panjang berjela ini kerana saya sukakan perbincangan. Tapi semua harus faham budi bahasa dan tolak ansur perlu wujud pada setiap pembaca untuk menjayakan sesuatu perbincangan.

Saya setuju dengan pendapat doktor tersebut supaya polisi kerajaan di malaysia membenarkan homebirth sekiranya mengikut peraturan perubatan iaitu low risk pregnancy, ibu dan bayi sihat serta ada bantuan perubatan. Namun seperti katanya tiada doktor atau nurse yang berani menanggung risiko kerana takut dipersalahkan sekiranya berlaku apa2. Rasanya itu hanya doktor/nurse di malaysia.

Kata doktor itu lagi disebabkan tiada org sanggup menyediakan bantuan perubatan kepada ibu yg mahu homebirth, ibu2 ini terpaksa mendapatkan doula yang sanggup meneman ibu beranak di rumah tapi doula tidak menjamin keselamatan pesakit. Apa yamg para doktor risaukan adalah nyawa ibu dan anak. Terima kasih doktor kerana ambil berat kepada ibu2 ini.

Tapi kenapa ibu2 atau penyokong homebirth ini berdegil mahu juga bersalin di rumah walaupun nyawa yang dipertaruhkan? Jawapan doktor mudah " saya stress berhadapan dengan public seperti anda". Para doktor, pada kami hidup ini bukan hanya hitam dan putih. Hidup ini bukan hanya A dan B. Tetapi hidup ini adalah berwarna warni seperti pelangi. Hidup ini mempunyai pilihan dari A hingga Z. Kata2 para doktor adalah seperti kalau nak selamat kena beranak di hospital. Kalau nak mati silalah beranak di rumah. Di sinilah para penyokong homebirth tidak setuju dgn pendapat doktor. Jawapan mereka "doktor bukan tuhan yang boleh tentukan hidup mati saya". Saya kasihan kepada keluarga arwah dan para doula. Mereka dimarah dan dihina hanya kerana menghormati permintaan arwah. Saya yakin suami dan doula tersebut pasti tidak bersetuju dgn permintaan arwah pada mulanya kerana arwah adalah high risk pregnancy. Tetapi disebabkan trauma yang dialami oleh arwah dan menjaga hati permintaan arwah suami dan doula tersebut beraetuju utk menghormati permintaan arwah.

Pada pendapat saya arwah mungkin sudah tahu arwah akan meninggal ketika melahirkan anak dan arwah mahu mati dalam keadaan baik iaitu diaamping suami dan orang yang dikenali. Pernah tak anda tengok cerita sekolah pondok yang terbakar dan para pelajar mati terbakar. Pelajar2 ini dikatakan mati syahid. Mereka seperti sudah tahu bahawa mereka akan meninggal. Tidak percaya kan orang dah nak mati tahu dia akan mati? Oleh itu saya mohon masyarakat supaya janganlah menghukum keluarga dan sahabat@doula arwah. Mereka juga bersedih dgn perkara yg telah terjadi. Perkara telah berlaku, dan itu adalah takdir ditentukan Allah.
Saya yakin berita kematian ibu melahirkan anak di rumah ini telah membuka banyak mata. Dan saya harap ada hikmahnya.

Homebirth vs kepakaran doktor 3

Sambungan....

Saya mengikuti perbincangan dalam group gentle birth dan homebirth. Memang dlm group ini telah diberi arahan kepada ahlinya supaya menambahkan ilmu dgn banyakkan membaca, hadir ke kelas dan rujuk ke hospital sekiranya ada masalah. Tetapi ramai yang mengambil jalan mudah dengan bertanya melalui comment. Admin2 sentiasa mengingatkan supaya baca jangan ikut apa org kata or trend. Saya jarang comment kerana saya pernah dikatakan tanya soalan bodoh dlm group homebirth. Yer, ibu2 dlm group homebirth ini memang tidak suka soalan simple yang menampakkan org itu tidak membaca dan kurang ilmu. Tapi saya positifkan diri. Kalau nak tuntut ilmu kene bersabar dan sentiasa merendah diri. Oleh itu sebelum komen sy akan membaca terlebih dahulu. Sekiranya tidak mendapat jawapan baru saya bertanya.

Semakin hari kandungan semakin membesar.

Homebirth vs kepakaran doktor 2

Sambungan....

Untuk anak kedua saya fokuskan kepada persiapan ilmu dan teknik. Duit juga perlu dikumpul untuk bayaran melahirkan anak.Saya tidak lagi berbelanja untuk kelengkapan barang kerana barang anak pertama masih elok. Saya mempertimbangkan samaada ingin homebirth atau bersalin di medical centre atau bersalin di fpp selayang. Saya tidak berani membuat keputusan terlalu awal kerana saya percaya kepada takdir Allah. Siapalah saya untuk melawan kehendakNya. Saya hanya mampu belajar dan merancang. Hanya Allah yg dapat membuat keputusan utk sy. Menjadi kebiasaan ibu2 mengandung bertanyakan di mana tempat beranak yang best? Kalau mahu yg best tentulah di prince court. Dah macam hotel layanan dan tempatnya.tapi sebab tidak kaya ibu2 terpaksa memilih medical centre. Masalahnya mc tidak cukup peralatan pula. Jika ada masalah perlu dipindahkan ke hospital kerajaan. Ibu2 terpaksa pilih fpp yg hanya ada di putrajaya dan selayang sahaja. Kenapa beranak di hospital pun kena bayar? Bukan kalau ada gl boleh beranak free?

Kerana layanan nurse dan doktor adalah lebih baik apabila berbayar berbanding pesakit yang tiada bayaran. Kalau takde duit kenela bersabar sebab doktor tak cukup masa nak layan ibu beranak yg terpekik terlolong menahan sakit. Nurse pula tak cukup kakitangan sebab ramai cuti raya. Stress sudah nurse yang suami dan anaknya menunggu di rumah utk berhari raya bersama.

Habis tu kalau takde duit dan tak nak kene marah dan dimaki oleh nurse serta doktor kene branak kat rumahlah gayanya. Hehe... Itulah dilema saya sebelum beranakkan anak no. 2.

Bersambung....