Friday, October 28, 2011

Perlukah benci, mengapa tidak memaafkan?

Sumber:http://kisahidupsayaharihari.blogspot.com/2011/10/petua-untuk-bergaul-dengan-orang-yang.html

Cara yang baik mesti kita segera lakukan jika kita membenci seseorang

1 ) Sebelum tidur dan selepas bangun, amalkan istighfar banyak-banyak, mohon ampun pada Allah s.w.t. sebab anda berisiko untuk menyakiti orang lain dengan berasa benci dengannya atau tidak suka dengannya secara tidak sengaja tanpa anda sedari.

Allah s.w.t. tidak suka orang yang benci-membenci. Kesannya anda akan mendapat kemurkaan Allah, anda akan mendapat musibah sebagai balasan atas perbuatan anda. Maafkanlah kesalahan-kesalahan yang orang lain lakukan pada anda. Kenapa? Supaya hati anda bersih sentiasa.

2. Bila hati sudah bersih, anda senang untuk bergaul baik dengan orang-orang di sekeliling dalam apa jua situasi. Mereka juga akan merasa senang dengan anda, sebab anda ada aura yang menyenangkan. Aura adalah gelombang tenaga yang berada di sekeliling badan anda. Aura terbit dari minda tanpa sedar yang dipengaruhi oleh hati dan fikiran anda.

Itulah sebabnya amat penting sekali anda menjaga kebersihan hati dan kepositifan fikiran supaya anda senang dengan sesiapa sahaja. Jika anda merasa benci dengan seseorang, secara automatik orang itu akan benci anda.

Dia akan merasa kurang senang dengan anda secara tidak semena-mena. Dia tak tahu kenapa. Apa yang dia tahu, dia merasa timbulnya rasa benci, meluat, kurang senang. Semua itu timbul secara tiba-tiba. Puncanya, anda benci dengan dia di dalam hati. Inilah sebab kenapa anda perlu belajar bagaimana melembutkan hati.

Jangan sesekali buat orang benci walaupon sebesar mana dia buat kita benci . Maafkan seseorang walaupun sudah sejahat mana dia lakukan pada kita .

Ubah Mindset: Masalah itu cabaran

Dari zaman kanak-kanak, masuk ke sekolah asrama dari form 1 hingga form 5, saya seorang perempuan yang bahagia. Sangat enjoy dengan kehidupan saya. Tapi apabila sy masuk ke Matrikulasi @ Tahun asas UTM. Arggghhhh... Mulalah zaman bermasalah saya.

Masuk ke UTM bermakna perlu menguruskan diri sendiri. I mean, dari segi pengurusan duit, pengurusan masa, nak cari kawan baru, dan lain-lain. Kalau di asrama sekolah, duit memang tidak perlu sgt sebab makanan, pengangkutan segala semua teratur. Tapi di UTM, culture shock pulak tuh, duit ntah ke mana, masuk kelas asyik ngantuk sebab lagha pada waktu malam bersembang n tgk cd, dengan perangai kawan kita nak kena ambik hati demi perhubungan jangka masa panjang.

Masa awal2, saya banyak merungut, "Penatla jalan g kelas" "Panaslah nak kene jalan jauh-jauh" "Susahlah, duit asyik tak cukup jer" "Boringla kelas, rasa nak tidur jer"
Alhamdulilah... saya tersedar daripada sikap buruk saya nih. Kawan saya cakap "Ko ni nana, asyik nak komplen jer, cuba la belajar terima hakikat kehidupan. Biasalah, susah sikit ajer. Sabarlah"

Syukur... dari saat itu, saya lebih banyak bersabar dan jadikan setiap masalah kepada perkara yang positif. Yer, masalah sebenarnya cabaran. Ujian untuk menguji tahap penerimaan hakikat kehidupan. Kemudian saya mula menikmati kehidupan di UTM dan berbahagia hahahaha.
Disebabkan tidak puas menikmati keindahan UTM saya terus sambung Master. Yup, sangat seronok terutama belajar sambil bercinta dengan kekasih hati yang kini adalah suami saya :)

Thursday, October 27, 2011

Lyssa Faizureen Ajak Kenali Blogger . Jom Serbu !!

Segmen ini untuk korang lebih mengenali bloggers yang ada .
Siapa nak join , silakan !! :) ---> copy ayat tuan rumah hehe


 
  • Cerita Mengenai Latar Belakang Diri Korang
Seorang wanita telah berkahwin dan ada 1 org anak yang baru nak masuk setahun umurnya. Berasal dari Ipoh, tapi lahir di Melaka tapi tinggal di Kuala Lumpur hehehe
  • Kenapa Korang Buat Blog ??
Nak berkongsi cerita, ilmu dan pengalaman yang diperolehi bersama-sama dengan pembaca Blog :)
  • Siapa Orang Yang Telah Menarik Anda Untuk Ceburkan Diri Dalam Dunia Blog ??
Orang tersebut adalah officemate Suliana
 Jom join segmen ni klik di SINI
*Tarikh Tutup : 27/10/2011 pukul 4.00 petang ! (Jangan Tunggu Lama - Lama !)

KAKI KANAK2 TERSEPIT DI ESCALATOR..

Sumber: http://mylovely-fieda.blogspot.com/

AWASI LANGKAH ANAK ANDA YG MEMAKAI SEPATU CROCS!

Di The Gardens, Mid Valley City baru-baru ini berlaku satu kemalangan ngeri dimana seorang kanak-kanak tersangkut kaki pada eskalator dan terpaksa dibawa ke Hospital.
Kemalangan yang berlaku di hadapan pasaraya Cold Storage The Gardens nyaris menjadi satu tragedi menakutkan apabila kasut/selipar yang dipakai kanak-kanak tersebut tersangkut di tepi eskalator itu.
Tindakan pantas pekerja pengurusan The Gardens untuk menelefon pihak bomba dan ambulans berjaya mengelakkan kemalangan tersebut dari semakin teruk.
Pihak Bomba dan keselamatan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut. Orang awam yang berada berhampiran turut membantu apabila diminta oleh pihak terbabit.
Kanak-kanak tersebut yang dipercayai mengalami kecederaan teruk pada kaki, segera digegaskan ke Pusat Rawatan Universiti Malaya menggunakan Ambulans yang sedang menanti di luar The Gardens.
Punca kemalangan dipercayai kasut/selipar Crocs yang dipakai kanak-kanak tersebut, ditarik masuk kedalam eskalator. Sebelum ini, telah berlaku banyak kes yang melibatkan Crocs dan eskalator.
Dipercayai struktur getah lembut pada Crocs, menjadikan ianya mudah ditarik masuk oleh eskalator. Mudah untuk dikatakan, pemakaian Crocs agak bahaya dipakai mereka yang cuai.
Diharap jika anda memakai kasut/selipar jenis Crocs, untuk lebih berhati-hati dan sentiasa perhatikan anak-anak kecil agar kemalangan seperti ini tidak berulang lagi.

Wednesday, October 26, 2011

Nak cepat LDR

Sekarang ni dah lambat nak dapat LDR. Baru dapat tips dari group KIM.

Nipple stimulation, such as gentle tickling, rolling or pulling, can be effective to encourage milk ejection when a mother is feeling stressed or anxious. Reverse Pressure Softening (RPS) can also be helpful. The tactile stimulation of any... of these techniques results in oxytocin release, which not only causes milk ejection, it induces a feeling of calm and well-being, which helps soothe stress and encourage additional milk ejections.

Tuesday, October 25, 2011

Teknik menyusukan menjamin kejayaan penyusuan

Mula2, mintak maafla kalau entry ni ada org x suka or terasa. Sesungguhnya niat saya hanya berkongsi pendapat dan ilmu.

Ramai orang tanya saya, macam mana Nana boleh pam susu banyak ek? Agaknya memang jenis badan banyak susu kot?
Hahahaha.... rasa nak tergelak bila orang cakap badan jenis banyak susu.
Okey, tak bermaksud apa2 disitu.
If only u know how I struggle to survive in breastfeeding then you will understand.

Yer, saya dulu sama jer macam semua ibu
"Susu xdela, dah perah tapi tak keluar"
"Hari pertama memang takde susu la, tengok baby x mo hisap pun"
"Kesian baby, x cukup minum susu"

Tanya jelah semua ibu, mesti pernah cakap macam tu.

Sebenarnya semua ibu perlu mempelajari teknik menyusukan bagi menjamin kejayaan penyusuan. Mungkin ada orang tidak percaya pada usaha dan tawakal , bila kita nasihat susu cukup utk baby mereka akan kata "Ko nasib baikla, susu ko banyak".

Erm... tak faham ek sy bg contohla. Ada 2 org berniaga barang yang sama. Ali ni buka kedai, then just tunggu customer yg lalu datang membeli barang. Lepas tu kerjanya asyik berdengki dengan kawannya Senah dan sentiasa berkata "takpela rezeki aku banyak ni jer. Nasib aku tak sama macam dia"

Yang lg sorang ni Senah pun buka kedai yang sama juga. Tapi Senah lebih rajin berusaha dengan mengedarkan flyers, pergi ke serata negeri mencari customer tidak lupa berdoa setiap hari agar dimurahkan rezeki dan sentiasa berfikiran positif. So secara logiknya mestilah yg tunggu dikedai itu iaitu Ali  dapat untung sikit. Tapi yang berusaha lebih ni iaitu Senah yang berusaha lebih dan mengamalkan teknik pasti akan dapat untuk banyak.

Rightstart Techniques in Breastfeeding

Sumber: http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/rightstart-techniques

 
Belajar dahulu, amalkan dan sentiasa berfikiran positif. Jangan sesekali putus asa kerana syaitan suka org yg berputus asa.

Cara memanaskan EBM / Susu ibu

Ada 2 cara untuk Thaw (mencairkan EBM)
1. Kes tak sempat nak rendam susu beku.(tidak digalakkan)
2. Sudah mula mencairkan susu semalaman. (cara terbaik)
 
 
Kalau kita nak pakai segera susu beku, leh rujuk yang ni.
 
What are the best ways to thaw and heat my stored milk
Heat can destroy human milk's enzymes, immune properties, and other valuable components, so the milk requires gentle care before it is served to baby. Follow these guidelines:
  • Defrost milk by holding it under warm running water.
  • Or, place the container of milk in a bowl of warm water on the kitchen counter. As the water cools, replace it with more warm water until the milk is thawed and warmed to body temperature.
  • Do not heat expressed human milk on top of the stove. It's too easy to overheat it this way. Do not boil!
  • Do not heat expressed human milk in a microwave oven. Even if the overall temperature of the milk stays below body temperature, there may be "hot spots" where the milk is overheated and some of its beneficial properties are destroyed. The uneven heating can also be dangerous when the bottle is given to baby.
  • Human milk, like any milk that is not processed or homogenized, tends to separate when stored. The cream rises to the top. Swirl the bottle gently to mix the layers.
  • Human milk has a thin, bluish look to it, quite different from either homogenized cow's milk or the grayish color of infant formula. Your baby's caregiver may need reassurance that this is normal.
Sumber: http://www.kellymom.com/bf/pumping/milkstorage.html

Yang ni kalau rutin harian. Susu yang nak guna esok pagi perlu dicairkan dalam tempoh yang panjang  lebih kurang 6-12jam)

Breastmilk is not spoiled unless it smells really bad or tastes sour.
To thaw milk
  • Thaw slowly in the refrigerator (this takes about 12 hours – try putting it in the fridge the night before you need it). Avoid letting milk sit out at room temperature to thaw. Rendam susu dalam semangkuk air dan letak dalam peti sejuk
  • For quicker thawing, hold container under running water - start cool and gradually increase temperature.
Previously frozen milk may be kept in the refrigerator for up to 24 hours after it has finished thawing. Do not refreeze.
To warm milk
  • Heat water in a cup or other small container, then place frozen milk in the water to warm; or
  • Use a bottle warmer.
  • NEVER microwave human milk or heat it directly on the stove.
The cream will rise to the top of the milk during storage. Gently swirl milk (do not shake) to mix before checking temperature and offering to baby.
If baby does not finish milk at one feeding, it may be refrigerated and offered at the next feeding before it is discarded.

Tips Untuk Wanita Yang Punyai Punggong, Peha Yang Besar Tampil Menarik


As-Salam.
Bersyukur dengan apa yang ada.... ya benar, tetapi apa salahnya jika kita mahu memperbaiki penampilan. Baiki dengan cara yang betul, bukan dibuat dengan cara terlarang. Ada orang sanggup berhabis wang ringgit untuk tampil menarik. Tetapi, bukan semua cara itu boleh dilakukan oleh ramai orang.

Wanita, antara yang sangat mementingkan penampilan fizikal. Namun, banyak masalah akan terus tinggal menjadi masalah. Nak buat Petua Kurus .... rasa macam lambat bebenor nak menjadi. Jadi, apakah pilihan buat mereka ini?
Bila wanita terlebih berat badan, bahagian yang selalu jadi masalah pada fizikal mereka adalah bahagian pinggul iaitu punggong dan juga peha. Kedua-dua anggota tubuh badan ini sering mengembang dahulu jika wanita terlebih makan. Dan, ada pula di kalangan wanita yang memang dah dilahirkan dengan bentuk fizikal begitu. Jadi, macam mana nak baiki penampilan?

Di sini saya kongsikan cara bagaimana nak handle 'kelebihan' itu. Kebanyakan wanita mengalami masalah punggung lebar, pinggul serta peha besar. Cuba petua ini utk membaiki penampilan keseluruhan, tak perlu diet, cuma sedikit perubahan dari segi pemakaian.

Panduan Pemakaian Buat Wanita Yang Punyai Punggong, Peha Yang Besar


  • Skirt berpotongan lurus atau kembang sedikit di bawah (bentuk A) memang cantik. Warna gelap terutama hitam paling serasi. Ia membuatkan si pemakai nampak lebih langsing.
  • Skirt labuh kain lembut dgn sedikit lisu pada pinggang dipadankan dgn jaket, rompi atau blaus yg menutupi pinggul juga amat sesuai.
  • Jika menggemari warna cerah, cuba pilih baju & seluar/skirt sewarna kerana ia membuatkan pandangan lebih selari. Penggunaan warna berbeza membuatkan badan seolah2 terbahagi 2, menyebabkan bahagian badan ke atas nampak lebih lebar.
  • Pelapik bahu (sederhana) berupaya mengimbangi penampilan kerana ia membuatkan bahagian badan ke atas nampak lebih lebar.
  • Seluar ketat memeri (legging) perlu dijauhi. Seandainya teringin menggayakannya, pakai dgn blaus atau kemeja T besar, labuh & longgar.

Dan elakkan dari pakai pakaian berikut:
  • Skirt kembang bergetah/berkedut pada pinggang.
  • Jaket ketat & pendek dipadankan seluar/skirt ketat kerana ia menonjolkan lagi kekurangan yg ada.
Harap panduan pemakaian berikut dapat bantu mereka yang ada 'kelebihan' itu untuk tampil menarik dan menyakinkan. Ingat, jika tak boleh nak ubah seluruhnya fizikal, jangan kecewa, tampilkan diri anda dalam keadaan lain pula. Setiap orang ada tarikannya tersendiri, cuma kena bijak mencari dan memanipulasi.

Comot itu comel


Lap pada seluar ibu, barula sama-sama comot kan. Ibu pun jadi comel juga hahaha

Monday, October 24, 2011

Layakkah diberi peluang ke-2, ke-3?

Semalam tengok drama Air mata Salina. Betul2 menyentuh perasaan.
Memang x setuju dgn ending citer tuh. Salina tu kan dah tekanan perasaan kene rogol dgn bespren sendiri. Nape kene hukum gantung pulak walhal dia ada 2 org anak kecil lagi.
Sungguh geram dengan hakim itu.....

Hehe beremosi pulak kan.
From the drama i was thinking... Layakkah diberi peluang ke-2, ke-3 jika seseorang itu telah melakukan kesalahan?

Dulu masa muda remaja, saya tak faham kenapa penagih dadah perlu dirawat? Kenapa orang gila yang mengamuk tak tentu pasal bunuh/pukul orang perlu dirawat? Kenapa orang jahat diberi hukuman penjara kemudian dibebaskan?
Saya fikir mereka-mereka ini dah buat jahat, buat apa membazir cukai rakyat yg bekerja membanting tulang nak tanggung kos sara org bermasalah.

But selepas menjadi dewasa baru saya faham. Hidup ini bukan jalannya sama setiap org. Hidup ini adalah ujian dari Allah. Mengapa kita perlu menghukum orang yang melakukan kesalahan seumur hidupnya? Pusat rawatan, penjara itu semua adalah salah satu cara untuk membantu menyedarkan org berkenaan supaya kembali mencari hidup yang sebenar. Peluang utk membaiki kesalahan diri. Yup, semua org layak diberi peluang ke-2, ke-3 tapi pastikan mereka mendapat guideline yg betul. Jika mereka masih tidak bangun dari kesalahan mereka itu bermakna kita yang gagal melaksanakan tugas kita sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Oleh itu jangan sesekali kita memandang rendah pada mereka yang tidak bernasib baik seperti kita. Sentiasa ingat roda sentiasa berputar. mungkin suatu hari mereka pula yg membantu kita semasa kita kesusahan.

Sunday, October 23, 2011

Let Go barangan Breastfeeding

 Barangan penyusuan untuk dijual

  
Nursing pillow
Masih elok, reason jual sebab ada dapat hadiah yg sama
harga jual rm40 harga asal rm76.90
Sold out to Nur Iman, tq

 Pumpin pal
Alat bantuan utk pegang botol susu semasa mengepam
Masih elok. Reason jual sebab nak beli medela FS
Harga jual rm40 harga asal rm79

 Beg warmer
Belum digunakan. Hadiah org bagi
rm8
Sold Out to Nur Iman, Tq
Spoon Feed
Boleh bagi makanan guna botol
masih elok
Harga jual rm10 harga asal rm17

Berminat? sms 013-7319057

Let Go barangan Baby Cot

Nak let go barangan Baby cot.Masih elok. Nak jual murah jer.
Reason jual, baby tido buai. Takmo tido dalam nih

 Musical, merry-go-round
Mainan utk baby cot
Boleh pusing-pusing dan ada music
Harga jual: rm20 harga asal rm49.90
Sold Out to Nur Iman, tq


Pakej: Tilam, 2 cadar, Bumper cot, Baby cot RM340
Baby Love - Foam Mattress 24" x 48" x 3" RM40.00 harga asal rm89.90 
Baby Love - Ramin Baby Cot 24" x 48" (Oak) RM300 harga asal rm399
Berminat? sms 013-7319057

 

Let go botol susu

Nak let go botol susu Avent & Tommee Tippee. Baru guna 2-3kali ajer. Murah-murah jer. Barang masih elok dan tiada masalah. Reason utk dijual, tidak sesuai dengan anak saya. Baby takmo hisap.

3botol Avent, Bpa free dah guna 2-3kali. RM30
Sold to Deana, tq



3 botol Avent BPA Free. Masih dalam kotak. Belum dibuka rm35
Sold Out to Nur Iman, tq
3 Botol Tommee Tippee. Baru guna 2-3kali. RM30
sold to Deana, tq

Harga tidak termasuk pos.



Friday, October 21, 2011

Mari Menabung dengan emas

Semalam baru hadir ke kursus Pengurusan Kewangan.
Lepas tu ada jugala segment Public Gold.
So, apa yg saya dapat kita share la kan.
Semalam Talk disampaikan oleh POKLI WEALTH MANAGEMENT SDN. BHD.
Dia kata, tak semua orang mampu beli emas. Tapi sebenarnya semua orang mampu menabung dengan emas. Simple step that people should take is gaji yang kita peroleh, biasa kita akan menabung ngan duit.
So, daripada disimpan dengan duit, lebih baik disimpan dengan membeli emas yang kecil.
Bila kita nak belanja baru jual emas tersebut.
But apa yang orang akan lakukan sebelum menjual emas adalah berfikir banyak kali sebelum berbelanja. Is it worth i sell gold to buy a new clothes?
Therefore, kita lebih rela menyimpan emas tersebut daripada kita memuaskan nafsu berbelanja.
Memang tidak dinafikan, emas hanya untung untuk jangka masa panjang. Tapi apa salahnya kita menabung emas berbanding simpanan duit yang semakin inflasi :)

Wednesday, October 19, 2011

Sleep Like a Baby


Peliklah, nape ada pepatah sleep like a baby.
Baby tidur sekejap2 jer. 2-3jam bangun minum susu
Bila mimpi mulala tersengih dan tetiba mumbling sorang2
Bilala Yusuf nak direct tido 8jam terus hehe

Saya , blog dan pembaca

Secara ringkas, saya adalah diri saya sendiri sebagai seorang ibu, isteri dan hamba Allah.
Blog adalah satu medium untuk meluahkan perasaan, mencoretkan kenangan kehidupan dan sumber rujukan informasi.
Pembaca adalah seseorang yang membaca apa2 tulisan dengan niat tertentu samada untuk merehatkan minda, perkembangan semasa dan menambahkan ilmu pengetahuan.

Wah rasa macam jawab exam pulak huhu

Okey, mari kita join segmen nih beramai-ramai :)

Cara nak join :
  1. Buat satu entri .
  2. Letak header blog BEN ASHAARI.COM
  3. Tajuk : Saya , blog dan pembaca dan link ke entri ini.
  4. Terangkan secara ringkas , apa yang anda paham mengenai tajuk iaitu SAYA , BLOG DAN PEMBACA
  5. Letak satu keping gambar yang mewakili blog anda. Pastikan gambar itu bukan milik mana mana blog.. Kalau ada , berikan backlink.
  6. Tu saja.. Abis .. Tinggalkan url di ruang komen ini.
  7. Tutup , 5 petang ini.. Terima kasih..

Mari sign Petition Artikel Ibu Susuan

Petition apa pulak ni kan? hehe
Kan hari tu kecoh pasal Artikel Berita Harian pasal ibu tawar susu di internet. Memang mencipta Kontroversi pada Aktivis Susu Ibu. Tak faham? Boleh tengok kat SINI.

Mula2, saya pun geram bila baca artikel ni. Tapi xdela nak maki hamun kan.
Tapi bila baca komen2 orang yang maki hamun tanpa kesabaran tu dekat Facebook, saya rasa kasihan pulak pada wartawan tersebut. Yerla, sebab saya pun pernah kena. huhu
Biasalah, kita manusia biasa. Pasti pernah melakukan kesalahan. Cuma sebab masuk suratkhabar ni memang femes giler la kan.

Cuma, saya boleh cakap harap wartawan tersebut dan surat khabar berita harian dapat buat kenyataan mohon maaf dan mencari info serta ilmu lebih mendalam lagi. Yelah, apabila orang Malaysia sekarang ni masih lagi belum sepenuhnya mengamalkan susu ibu. Aktivis2 ni dah berpuluh tahun cuba hapuskan dominasi FM di kalangan Rakyat Malaysia. Sebab tulah ramai yang terbako hati dan perasaan bila Artikel tersebut lebih memberatkan keburukan ibu susuan berbanding mengajak rakyat Malaysia mengamalkan ibu susuan. Actually, Ibu susuan ini sangat mudah. Zaman dulu yerla susah, documentation pun mahal, nak telefon pun tak semua org ada telefon. Zaman sekarang ni macam2 ada. Tak payahla merunsingkan hukum kawin anak susuan. InsyaAllah, Setiap ibu tidak akan melupakan anak2nya walaupun hanya anak susuan :)

Wartawan tersebut tak perlu berduka cita lama yer, I've been in ur shoes. Bersabar dan ambik langkah pembetulan. Jadikan ini pengajaran dalam kehidupan dan perbaikilah diri menjadi insan yang lebih baik.

Daripada kita komen, buat entry marah2 better kita sign petition ni. Ibu menyusukan seorang yang sabar :)

Klik ni: http://www.gopetition.com/petitions/berita-harian-please-apologize-to-human-milk-4-human-b.html

Blogger! Jom Kenal

Nak berkenalan dengan blogger lain. Salam Ukhwah :)

Nak join Klik SINI

Saya mesra dipanggil nana. Ini blog ke dua saya setelah blog mengandung ditutup.
Sudah berkahwin dan ada seorang anak. Blog hanya untuk suka2 dan tempat saya copy rujukan masuk ke blog. So mudah utk sy cari balik data tanpa perlu google selalu. Memang kurang pengalaman hidup, tapi apa yang saya belajar saya suka share dengan orang. So, kalau salah tolong tunjukkan, kalau ada info tambahan mehla kongsi :)

Beli tiket Airasia paling murah.

Sedang merancang percutian bersama keluarga?
Tarikh bila boleh dapat murah tiket Airasia.
Hehehe... Saya nak beli tiket dari Kota kinabalu ke KL. Tapi tula, kalau boleh nak harga yang murah.
Sekali terjumpa tips ni. Menarik juga utk kongsi bersama. Lepas ni xdela letih tangan tunggu next day nyer harga kan.

Sumber: http://adameben.blogspot.com/2011/10/cara-mudah-untuk-tahu-dan-beli-tiket.html
TQ Blogger Adam Bin Ahmad :)

Nak tahu macam mana korang boleh tahu bila harga tiket Airasia paling murah, dan berapa harga dia? Katakan korang nak pergi ke Seoul (Incheon), dan tak plan apa-apa lagi sebab takut tiket mahal sangat. Bukaklah website ini (Fleapy) untuk tahu harga tiket ke Seoul yang termurah oleh Airasia.


Bila korang dah bukak, akan keluar seperti gambar diatas. Pilih departing from Kuala Lumpur, dan Arriving at Incheon. Kalau korang nak pergi Paris contohnya, pilih Arriving at Paris. Kalau dari Kota Kinabalu, pilih Departing from Kota Kinabalu dan begitulah seterusnya.


Pilih, Incheon. (Korea,South). Ini untuk tiket AirAsia, AirAsia X dan syarikat AirAsia yang lain sahaja.


Ok, lepas tuh akan keluar macam skrin dekat atas. Boleh tengok, bulan apa tiket paling murah yang ada lagi. Macam kat atas nih, bulan Julai ada tiket yang paling murah, RM 254. Kalau korang nak pergi awal, bulan November ada tiket murah (RM404) tapi tak semurah Julai 2012


Pilih tarikh dalam bulan Julai 2012 mengikut kesusaian masa korang. Yang ada tarikh tuh, itu je tiket yang available. Ini tiket untuk terbang dari LCCT.


Lepas tuh pilih hari korang nak balik Malaysia dari Seoul. Sebagai contoh, aku nak balik 7 Ogos. Klik dekat 7 August. Lagi sekali, tarikh yang ada, itu je tiket murah berharga RM254 yang ada. Yang takda maknanya, tiket dia harga lagi mahal dari RM 254.


Klik, "Book Flight" yang bulat tuh.


Tunggu sekejap dia loading. Kalau pakai Streamyx, lama dia loading. Kalau UNIFI, laju kot.


Korang akan di direct kepada website rasmi AirAsia. Macam contoh diatas. Klik, I Agree bla bla, yang kotak dekat bawah tuh.


Jadi, berapa jumlah korang kena bayar? Hanya RM 615 sahaja untuk Kuala Lumpur-Seoul-Kuala Lumpur (termasuk Airport Tax) Perlu diingat ya, makanan, dan check-in luggage, tidak termasuk. Kalau masuk, dalam RM 700 ++. Murah jugak kan?

Selamat mencuba !

Tuesday, October 18, 2011

Flat or Inverted Nipple

Seperti yang sedia maklum, saya memang Pumping Breastmilk sahaja daripada Yusuf umur 2hari. Ini adalah kerana saya adalah Flat Nipple(Cik N). Wokeh, pada ibu2 baru mesti macam x perasan perkara ni. Tapi memang menjadi punca utama kegagalan Breastfeeding selain masalah kedua keyakinan diri.

Apa masalahnya kalau Flat or inverted cik N ?
First of all, sudah tentulah baby susah nak hisap. Sebab Cik B terlalu lembut dan mulut baby kecik. Bila baby nak hisap asyik terkeluar ajer dari mulut baby. Apatah lagi nak buat proper latch kan? huhu

Memang tak boleh susukan anak ke kalau Flat or inverted cik N?
Boleh, tapi kene ada teknik dan berusaha lebih dari orang lain.
Cara pertama: Ni yang saya belajar dari klinik Dr. Koe (Sesuai utk baby 3bulan ke bawah)
1. Bedung baby ketat2 supaya mudah kita memegang dan handle baby.
2. Baby perlu dalam keadaan tenang lebih baik waktu tengah mamai bgun tidur.
3. Ambil syringe dan isikan ebm ke dalam syringe. (Minta suami standby ditepi)
4. Geselkan cik N pada mulut baby sehingga baby tenganga-nganga.
5. Sepitkan Aerola guna jari telunjuk dan jari hantu supaya Cik n muncung dan baby dapat menangkap Breast  ibu.
6. Minta suami alirkan susu ke atas breast pastikan mengalir masuk ke mulut baby.
7. Apabila baby mula menghisap sumbatkan sebanyak mungkin kawasan hitam (aerola) ke dalam mulut baby. Tolak sedikit demi sedikit ke dalam mulut baby. Dalam masa yang sama, suami masih mengalirkan ebm dr syringe ke Breast ibu.
8. Jika gagal, berehat sebentar ibu, ayah dan baby perlu bertenang dan ulang lagi sehingga berjaya.
9. Elakkan penggunaan botol dan puting. Susukan anak menggunakan syringe / sudu / cup feeding.

 Cara kedua: Guna Nipple Shield jenama Mam / Medela
Cara ni x berapa digalakkan sebab lebih kurang macam puting juga. Tapi kalau kita beli jenama mam / medela ianya lebih bagus sebab lembut dan rasa seperti breast.
1. Bedung baby. Pastikan baby dalam keadaan tenang.
2. letak sedikit EBM pada breast shield.
3. Kemudian latchkan mulut baby.


Macam mana nak atasi masalah ni?
Dari ketika kita sedar masalah ini, samada sebelum berkahwin atau semasa mengandung kita sudah perlu mengambil langkah segera. Antaranya adalah menarik cik n picit2 secara lembut semasa mandi.
Boleh beli Nipplete, Soft Shell dan supple cup. Breastpump boleh menarik nipple tapi kurang sesuai sebab boleh menyebabkan contraction. Paling murah, pergi ke klinik minta syringe yang dipotong bahagian bawah kemudian tarik cik n guna syringe di bahagian atas yang tidak dipotong.

Berkesan ke Nipplete, Soft Shell dan supple cup ni?
Saya memang menggunakan soft shell semasa pregnan 6bulan dulu. Pakai pada siang hari bawah bra. Tapi waktu tu x tahu lagi pasal supple cup. So guna soft shell sahaja x berkesan. Masa saya beranak, masih lagi Flat nipple. Untuk anak ke 2 ni InsyaAllah sy akan cuba supple cups. (Berkobar2 nak direct feed anak ke-2 hehehe). Nipplete/Syringe dipotong pula bergantung pada orang, ada yang berkesan ada yang sekejap jer cik n keluar pastu tenggelam balik. Walaupun saya sudah 11bulan guna breastpump, Cik N keluar tapi sikit sangat. Saya rasa mungkin masih susah utk susukan anak nanti. Supple cup macam berkesan... rasanyalah.

Apa-apapun, menyusu anak sebenarnya mudah, tapi kita kini dah set mind susah dan x reti sebab anak 1st. Itu semua alasan. Carilah ilmu banyak2, bersabarlah sebab tidak semua orang jalannya mudah, bertanyalah pada orang yang pakar seperti (doktor laktasi/ Lactation Councelor). Jangan malu2 macam saya huhu dah 3 bulan baru nak g jumpa org. kan dah kene mengepam ajer kerjanya hahaha

Friday, October 14, 2011

Tazkirah di hari Jumaat

Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang mening...gal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat. Lalu mereka cuba membunuh ular itu.

Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu, maka berkata ular tersebut,
“Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah, mengapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S.W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat.”
Lalu para sahabat bertanya,

“Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?”
Berkata ular, “Dia telah melakukan tiga kesalahan, di antaranya :”
1. Apabila dia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuk sembahyang berjemaah.
2. Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
3. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama.
Maka inilah balasannya.
6 seksa di dunia
1) Allah mengurangkan berkat umurnya
2) Allah memanyahkan rezekinya
3) Allah hilangkan tanda/cahaya soleh dari wajahnya
4) Tidak akan mendapat tempat dalam islam
5) Tidak mendapat pahala atas amal kebajikannya di dunia
6) Allah tidak akan menerima doanya

3 seksa hadapi maut
1) Mati dalam keadaan amat dahaga
2) Mati dalam keadaan lapar
3) Mati dalam keadaaan hina

3 seksa di dalam kubur
1) Allah akan menyempitkan kuburnya dengan sesempit-sempit kubur
2) Allah akan menggelapkan kuburnya dengan segelap-gelap kubur
3) Allah akan seksa hingga hari kiamat

3 seksa dipadang mahsyar
1) Pada hari kiamat akan dibelengu oleh malaikat
2) Allah tidak akan memandangnya dengan pandangan ehsan
3) Allah tidak akan mengampunkan dosa-dosa orang yang meninggalkan sembahyang

4) Allah akan memasukkan mereka yang meninggalkan sembahyang kedalam neraka dengan azab seksaan yang pedih lagi keras
Dosa meninggalkan solat subuh
Akan dimasukkan kedalam neraka selama 30 tahun akhirat bersamaan 60000 tahun dunia

Dosa meninggalkan solat zohor
Sekali meninggalkannya,dosanya seperti membunuh 1000 umat islam

Dosa meninggalkan solat asar
Sekali meninggalkannya,seperti meruntuhkan Baitullah (kaabah di Masjidil Haram)

Dosa meninggalkan solat maghrib
Sekali meninggalkannya seperti berzina dengan ibu sendiri

Dosa meninggalkan solat isyak
Sekali meninggalkannya Allah tidak reda orang itu tinggal dibumi dan berbumbungkan langit serta Allah tidak reda makan dan minuman yang ada dibumi dan langit.

Ampunilah kami Ya Allah...

 
By: PenyuXP from Facebook

Monday, October 10, 2011

Makanan tambah susu badan

Sekarang dah hampir 11 bulan menyusukan Yusuf. Alhamdulilah, walaupun tidak secara direct, saya masih dapat memberikan susu ibu sepenuhnya kepada Yusuf. Tapi kini, hasil mengepam saya tidak semeriah dahulu. Sekali pam hanya boleh dapat 2-7oz. Kalau zaman 1bulan hingga 9bulan saya boleh dapat 4-15oz. Sungguh berbeza jumlahnya. Biasa jika 2-7oz tu, tidak cukup utk anak sy. Mujur masih ada stok EBM. Tapi makin lama makin berkurang tidak bertambah. Saya masih lagi bertekad ingin menyusukan Yusuf selama yang mungkin. InsyaAllah, kalau kita rajin pam susu, berdoa dan berusaha mungkin susu badan sy dapat bertambah lagi. Caiyuk3 (^_^)


Sumber: http://www.anamarzablog.com/2009/03/petua-banyakkan-susu-badan_23.html
  • Cekur Manis
Image
Cekur manis (atau nama lain pucuk manis) digunakan dalam perubatan tradisional untuk membanyakkan susu ibu. Caranya daun cekur manis yang telah dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering. - Portal herba melur.com





  • Kacang Tanah
Image
Kacang tanah mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks dan fosforus. Malah kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya. Ia juga mengandungi asid amino yang tinggi. Bagi menambah kandungan susu badan ibu yang menyusukan bayi, digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing. Bagi bayi yang alah terhadap kacang tanah, ibu-ibu dinasihatkan tidak mengamalkan petua ini
  • Air Longan
Image
Longan kering biasanya boleh dibeli di pasaraya atau kedai ubat cina. Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya. (Dalam perubatan tradisional Cina, longan dikatakan dapat menenangkan jiwa.)



  • Halba dan Jintan Hitam
ImageTerdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan dapat menambahkan susu badan. Paling popular ialah halba. Halba boleh didapati di kedai runcit mamak atau pasaraya besar. Cuci halba, keringkan, kemudian simpan dalam bekas bertutup. Antara cara yang paling sesuai mengambilnya dengan tidak memudaratkan appendiks ialah dengan merendamkan sesudu halba dalam segelas air panas selama 15 minit. Tapis dan minum airnya sahaja. Jintan hitam (habbatus sauda) juga boleh diambil untuk tujuan dan kaedah yang sama seperti halba

  • Bunga Melur
ImageBunga melur atau nama saintifiknya Jasminum Sambac banyak digunakan dalam perubatan terutamanya dalam perubatan ayurveda oleh masyarakat india. Bagi masyarakat melayu antara kegunaannya ialah untuk menambahkan air susu ibu. Caranya daun bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum menyusukan bayi.
Bagi ibu yang berhasrat memberhentikan susu ibu pula, gunakan daun bunga melur untuk tujuan ini. Caranya, tumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara. - melur.comLobak putih sangat bagus untuk ibu menyusu. Jika anda menambahkan sotong kering ke dalam sop lobak putih, ia berupaya menambahkan lagi susu badan. Walaupun bersifat sejuk, ia mengandungi banyak vitamin dan mineral. Sumber potassium, folat dan vitamin C yang sangat baik. - soupqueen.blogspot.com
  • Lobak Putih
Image Tidak perlu dimasak dan boleh dimakan begitu saja (mcm mkn ulam!) lobak putih dibuang kulitnya dan dihiris boleh ditambah dgn hirisan bawang besar beserta kicap. atau tambah hirisan bawang beserta garam.



  • Pucuk Betik
ImageAir rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.



  • Tuaman Daun Sirih
ImageSapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari sehingga susu badan anda banyak



  • Jantung Pisang
ImageJantung pisang bukan sahaja sedap dimakan, ia juga berkesan untuk menambahkan susu badan bagi ibu yang mengalami kekurangan susu badan... Makan dengan dicelur bersama sambal belacan, dibuat kerabu atau dibuat gulai masak lemak cili api.



  • Makanan Tinggi CLA
Image
Ibu menyusu yang makan makanan tinggi kandungan conjugated linoleic acid (CLA) boleh meningkatkan kandungan kumpulan asid lemak ini dalam susunya. Asid-asid lemak ini mempunyai pelbagai kebaikan dalam penjagaan kesihatan antaranya kesan anti kanser, anti oksida, pengurangan berat badan dan pengurangan risiko sakit jantung.
Dalam kajian yang didedahkan dalam Jurnal Kajian Pemakanan ini, susu perahan ibu menyusu yang makan biskut diperkaya CLA ini didapati mempunyai kandungan asid lemak lebih 46% berbanding ibu menyusu yang makan biskut biasa. CLA dalam susu ibu mencapai tahap tertingginya selepas 8 ke 28 jam ibu-ibu memakan biskut khas ini.
Kandungan CLA yang tinggi secara semulajadinya terdapat dalam makanan seperti susu, keju, telur, minyak sayuran dan sesetengah jenis daging (ayam, daging lembu dan kambing yang makan rumput - bukan bijirin). Kebanyakan kajian tentang CLA dan kesannya terhadap manusia menggunakan supplement komersial.
  • Kurma

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu

  • Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu
  1. Makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
  2. Jambu batu – makan begitu sahaja.
  3. Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda – goreng atau sup.
  4. Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
  5. Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanan sebelum dimasak.
  6. Madu – gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat
  7. Red raspberry leaves – suplemen dari farmasi
  8. Barli – air atau bubur barli.
  9. Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
  10. Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
  11. Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
  12. Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe
  13. Air horlicks
  14. Susu, produk tenusu dan pil kalsium (ibu menyusu akan menyalurkan kalsiumnya pd anak yang disusuinya. Ini akan menyebabkan ibu kurang kalsium. - Kalau taknak tulang reput cepat n gigi goyang berderai cepat, mknlah kalsium ya!)
  15. Teh hijau jepun
  16. Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
  17. Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
  18. Kacang merah : rebus kacang merah tanpa gula. Minum air dan kacangnye sekali.
  19. Ubat homeopati.

Mainan yang sesuai dengan umur bayi

Sumber : http://www.babycenter.com/0_age-appropriate-toys_5.bc

Toys for 9- to 12-month-olds

Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board

By the time babies are 9 or 10 months old, they're usually able make their way around the room in some fashion — creeping, crawling, or cruising (walking with the furniture's assistance). By 12 months, many babies have risen to their feet and can stand and even walk.

Your baby has started using objects as tools, pushing a ball with a stick or chasing the carrots around his plate with a spoon. He's also more interested in interactive games. Tickle him and let him tickle you back. Talk on the phone and then pass it off to him so he can babble, then hand it back to you for another round.

His problem-solving skills are improving and now he'll take the lid off a clear container to get the toy he sees inside rather than trying to reach through it. And he's beginning to understand words and recognize the names of familiar objects.

On all fours or on two feet, giddy with the freedom of movement and mobility, a baby at this age will want move, grab, and get to whatever used to be out of reach.

Push toys: Push toys give your toddler a chance to exercise his new walking skills. Choose a push toy, like a wagon, that is heavily weighted so your baby can lean into it, and take a lap or two around the living room. (Most babies this age are still too young for pull toys, which are better for slightly advanced walkers who can look behind them as they move forward.) Newfound mobility is a heady experience. But even after the novelty of walking wears off, your baby will enjoy pushing and pulling toys for months to come. (x beli sebab mahal lagipun ada walker)

Shape sorters: Trying to figure out why the square block won't go through the round opening is a nice challenge for early problem-solvers. This is one of those toys that fascinate, and only occasionally frustrate, babies this age. (Dah beli. Yusuf main baling2 dan sepahkan block. Dia akan pastikan kosong)

Balls: He's encountered them before, but balls get even more thrilling when you assume a standing position and can actually bounce them off the floor. (Aktiviti kejar bola. bagus jika Yusuf susah tido malam)
Toy telephone: Babies love to imitate their parents. Even if he can't say much yet, a baby will try to communicate by holding the receiver and pushing buttons. The more realistic the phone, the better. (Hp ibu dah rosak sebab Yusuf selalu hisap dan baling)

Books: At this age, children are particularly intrigued by books with flaps that open, textures that can be rubbed, and bunnies that need patting. For more ideas, see our recommended books for babies. (Sekejap jer Yusuf dengar ibu baca. Kemudian Yusuf akan makan kertas hahaha)

Blocks: Blocks give him the chance to practice the art of stacking. He can probably stack three or four at this point, so the subsequent crash is gratifying. (Belum beli lagi nih)
Pail and shovel: These tools come in handy when your baby's all-time favorite activity is filling and dumping, filling and dumping. Take these along to the sandbox, or out to the park and your baby will stay contented and busy for some time. (Belum beli lagi)

Mencari Identiti Diri

Saya sekarang sedang mengalami krisis mencari identiti diri. Hahaha
Macam lawak pulak bila ditaip dan membacanya.
Mungkinkah anda pernah rasa apa yang saya rasa?
Ke aku sorang jer yang pelik cam gini? huhuhu

Apakah krisis yang merunsingkan diri saya?
1. I want to be a beautiful wife and hot mama but I want to cover my aurat as a muslimah.
2. I want to look pretty but at the same time I don't want to wear make up for most of the time.
3. I want to be like a woman who talk politely and always be patient in everything i do but at the same time I don't want to be somebody else mean I don't want to be hypocrit.
4. I want to exercise every day and had healthy meal to make sure I in healthy condition.
5. I want to start bussiness and generate side income for future investment.
6. I had an idol but I'm not sure I could be as strong and dilligent as she is.

Masa saya sekolah dulu pun saya pernah menghadapi krisis ni. And I decided I want to enjoy my teenage life. So dah kena pecat dari jadi pengawas kepada pelajar yang diawasi oleh warden kira jadi mawaslah hahaha
But, I'm not regret for that decision because I enjoy during that time and I still laughed for those momment yang nakal. heheeh

Mode: Jeles tengok perempuan yang tua (40-an) tapi pakai baju ketat dan sexy. Muka cantik dengan mekap dan bergaya dengan barangan yang mahal.

Friday, October 7, 2011

Berjaya upload gambar

Akhirnya, berjaya juga upload gamba.
Takde mood la nak update blog kalau x leh upload gamba.
Saya suka tengok muka Yusuf nangis. Comel.. hehe

Mata sebaris, mulut nganga luas2
Tapi air mata biasa lambat keluar.
Kalau x angkat dia lelama baru terbit air mata hehehe



Agaknya sebab ibu suka buat mulut cam ni kot. Tu Yusuf selalu buat tuh.
Geramla bila tengok baby hehe

Thursday, October 6, 2011

Penyimpanan susu ibu

Sumber: http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/breastfeeding-while-working/storing-transporting-breast-milk

What kind of container should I use to store my milk?
The options include hard or soft containers, with several choices under each category. Each has advantages and drawbacks.
  • Soft containers are plastic bags.
  • Hard containers are made of plastic or glass.
Ramai ibu yang bertanya, yang mana satu paling elok?
Pada pendapat saya of coursela botol lagi elok. Bekas keras x mudah bocor. Nutrien susu terjamin.
Tapi kalau kita rajin buat stok banyak. mampu ke kita nak beli botol sebanyak 300botol?
Ruang pun banyak jika susu kita sikit, tapi botol besar. Kan dah rugi space.
So, terpulang pada ibu, BF ni supposed menjimatkan. Tak perlulah kita membazir sangat.

What kind to use comes down to two issues:
  • protecting the milk and all its valuable components
  • your convenience and that of the baby's caregivers.
Unfortunately, there is not a lot of research about how storage containers affect human milk. One study showed that the leukocytes in milk (the live cells that transfer immunity from you to your baby) sticks to the side of glass containers, but subsequent research showed greater numbers of leukocytes in glass containers than in plastic, as the cells were released from the sides of the containers over time. Research has also shown a loss of antibodies and fat in milk that is stored in plastic bags, but this information applies only to disposable plastic nurser bags, the thin ones you can buy at most stores to use with baby bottles. If you do choose to store your milk in these, use two bags to protect against breakage and "freezer burn." Use twist ties to close the bags. (Jangan confuse sebut liner jer ek. Memang ada plastik omputih guna utk alas dalam botol. biasanya plastik ni nipis tidak berapa sesuai utk dibekukan)

Plastic bags specially designed for freezing expressed human milk are available from many companies that specialize in products for breastfeeding mothers and babies. These bags are sturdier than those used in baby bottles and have self-closures that are easier to seal and label. They do a better job of protecting milk components than nurser bags. Some types can be attached directly to your pump. Plastic storage bags are available from The LLLI Catalog.

The information currently available suggests that glass or hard-sided plastic containers (the kind of plastic that is clear, not cloudy) provide the best protection for nutrients and immunities. Hard containers should have secure, one-piece tops. If your baby is getting a lot of his nourishment directly at the breast, you don't need to be as concerned about nutrient loss through freezing and contact with storage containers as you do if your baby is getting only expressed milk and not nursing directly at the breast.
Convenience is another issue, and opinions will vary. Plastic bags take up less room in the freezer and are one-use items, so there's no dishwashing involved. However, filling them and pouring milk out of them can be awkward.


How should I wash containers that will hold milk? Do I need to sterilize them?
When you are pumping milk for a full-term, healthy baby, you do not need to worry about sterilizing storage containers or pump parts. Wash your storage containers in hot soapy water, and wash your hands thoroughly with soap and water before you pump. Check the manufacturer's instructions for information on washing parts of the pump. Storage containers and parts of some pumps can be washed in a dishwasher.
Mothers who are pumping milk for a sick or hospitalized baby will need to be more careful about milk handling and sterilization procedures.
(Ada ibu yang selalu sterilise botol2 susu. And more, after sterilise kena simpan dalam peti and tak boleh pegang botol dgn tangan. kene pakai penyepit. Ini memang  anti bakteria giler. Hmmm.. actually sterilise selalu pun x elok. nanti bahan kimia botol akan terurai. Sebab tu ada yang botol susu jangka hayatnya pendek. Masa 1bulan pertama memang saya ada sterilise botol. tapi start bulan kedua dah jarang sterilise. Sekarang ni mesin steriliser tu dah simpan dlm almari jer hehehe. Makin besar, perut baby dah kuat. So boleh tahan berbanding dengan perut baby yg baru lahir. Cuma kene pastikan botol dicuci bersihla. Biasa susu ibu ni lemak berminyak akan lekat kat tepi botol kan. So kene rendam air sabun suam. Tapi saya biasa rendam air sabun x suam dalam sejam gitu. Hilang jugak lemaknya. Jadinya bergantung pada baby, ada baby memang perutnya sensitif. Tapi kalau baby kita sihat jer, tak payahla bersusah payah hehehe. Orang dulu2 tak sterilise pun sihat ajer membesar kan)

Freezer or refrigerator? How quickly does human milk spoil?
Freezing destroys some of the immune properties in human milk, so it's best if your baby is given fresh milk--milk that has been expressed and then refrigerated. The chart in Storage Times for Human Milk tells you how long you can keep expressed milk at room temperature, in the refrigerator, or in the freezer. (Print this file and keep it on your refrigerator door!)
Label each container with the date, so that you can use the oldest milk first and avoid needless waste.

Ada sesetengah orang, simpan ebm dioffice terus bekukan dengan anggapan susu itu sejuk lebih tahan lama. Actually sebenarnya bila dah dibekukan nutrien susu akan rosak (but still better nutrien than formula milk). Jadinya simpan bahagian chiller sahaja. Kalau ada baki lebih baru dibuat stok beku)

Where storedStorage temperature
(degrees Fahrenheit)
Storage temperature
(degrees Centigrade)
How long
At room temperature60 degrees F15 degrees C24 hours
At room temperature66-72 degrees F19-22 degrees C10 hours
At room temperature79 degrees F25 degrees C4-6 hours
In a refrigerator32-39 degrees F0-4 degrees C8 days *some say 5 days
In a freezer compartment inside a refrigerator2 weeks
In a self-contained freezer unit of a refrigerator3-4 months
In a separate deep freeze with a constant temperature0 degrees F-19 degrees C6 months or longer
* http://www.pamf.org/children/newborns/feeding/storing.html


SAVE? OR DUMP?
Type of MilkSave or Dump?Why
Milk remaining in the bottle that has been offered to babyUse for next feeding, otherwise discard. Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long (though as yet there is no research available).
Milk that has been thawedSave in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Do not refreeze.Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Milk that has been kept in the refrigerator for eight daysTransfer to storage in the freezer, or discard.Bacterial growth is not a problem, but milk sometimes picks up odors or flavors from the refrigerator or the container.




How much should I store in each container?
Store your milk in small amounts, about two ounces in each container, at least at first. (If you're pumping milk for a premature baby, you may want to store it in even smaller amounts.) Breastfed babies take smaller amounts of milk at each feeding than do formula-fed infants, and smaller amounts are also quicker to thaw. Milk left in a bottle after a feeding can be saved until the next feeding, but after that it should be discarded, and you don't want to waste expressed milk. Eventually, you may decide to put more milk in each bottle, based on your caregiver's report on how much your baby takes at each feeding.  (Lebih mudah kita asingkan siap2 jumlah susu yang biasa baby minum. Maknanya, kalau baby minum 2jam 2 oz, buatkan 6 botol 2oz untuk dihantar kepada pengsuh. Tapi jumlah ini kadang2 bertambah bergantung kapasiti perut baby. So janganla stick 2oz jer. kene pantau juga pertambahan kadar susu)

You can add more milk to already-frozen milk, but cool the added milk in the refrigerator first. There should be less added milk than already-frozen milk.
Katakanlah kita nak campur 2 tempoh susu yang berbeza waktu. Kita perlu samakan suhu dahulu sebelum dicampurkan. Contoh: susu jam 2 petang ada 1oz dah sejuk dalam peti dan susu jam 4 petang ada 2 oz yang baru diperah. Sejukkan dahulu susu jam 4 petang lebih kurang 2jam kemudian baru campurkan kedua-dua susu tersebut. Ini kerana susu ibu sangat sensitif dengan suhu. Jika kita mencampurkan suhu secara mendadak, nutrien akan terurai dan rosak.

Always leave about an inch of space at the top of the container to allow for expansion. Just like water for ice cubes, human milk expands when you freeze it. Hard containers will pop open as the milk expands. Bags will break. Squeeze out the air at the top of the bag and fasten it an inch above the milk.

Pastikan terdapat ruang kosong di dalam bekas atau plastik simpanan. Jika terlalu penuh boleh menyebabkan plastik pecah. Buang angin didalam plastik terlebih dahulu.

How do I safely store my milk?
  • Bags containing human milk should be placed inside another container in the refrigerator or freezer. This makes for better protection and easier handling.
  • If you lay the bags down in a container in the freezer, you'll get flatter packages that will thaw more quickly. (But be sure they're sealed well, or you'll have a leaky mess.)
  • (Baringkan plastik supaya leper. Jimat ruang dan kemas.Pastikan zip plastik beg rapat supaya tidak meleleh)
  • You might want to keep all your hard containers of milk together in the freezer or refrigerator inside a larger plastic box.

How long can I keep the stored milk?
Amazingly, research has found that human milk stored in the refrigerator for eight days actually has lower bacterial levels than freshly expressed milk. For more details on recommended storage times, see Storage Times for Human Milk.
Since human milk can be kept in the refrigerator for up to eight days, it may be possible to provide your baby with fresh, not frozen, milk most of the time. This insures that your baby gets the maximum amount of nutrients and immunities. Instruct your caregiver to use the oldest milk first and keep the supply rotating.

Previously frozen milk can be kept in the refrigerator for 24 hours after thawing. This means that you or the baby's caregiver can thaw milk for all of your baby's feedings at one time, or you can thaw the milk in the refrigerator overnight. This can make it faster to prepare a bottle when your baby is hungry. Milk that has thawed should not be refrozen.
(Cara cairkan ebm beku adalah dengan merendam ke dalam mangkuk berisi air. Ini dapat mempercepatkan pencairan. Malam ini cairkan susu utk diminum esok pagi)

How do I safely transport my milk?
Research shows that bacteria do not grow readily in human milk, and that it can be kept safely at room temperature for 4 to 6 hours or more. So you don't need to worry if you can't rush your milk to the refrigerator right after you express. But it still makes sense to refrigerate the milk as soon as possible and to keep it cool when taking it home or to the sitter's. If you have refrigerator space available at work, you can store your milk there until the workday is over, or use an insulated container with reusable carry-ice to keep it cool.

Tips Senyuman Menawan


1- benarkan diri anda tersenyum. berikan bibir anda kebenaran untuk senyum. jika anda selalu takut untuk senyum, maka ingatlah, senyuman itu amat berkuasa. kuatkan diri anda dan senyumlah walau anda takut senyuman anda tidak berbalas, kerana mana tahu, hari esok mereka akan membalas senyum anda itu.


2-ikhlaskan senyuman. walau secantik mana pun rupa anda, jika anda tidak ikhlas, orang yang melihat senyum itu pasti tidak merasa apa-apa.


3- fikirkan perkara-perkara yang gembira, nescaya senyuman anda pasti yang terhebat. fikir tentang pertemuan pertama anda dengan orang tercinta, dan senyum lah begitu, pasti orang yang melihat anda akan turut tersenyum bersama anda, kerana mereka juga turut merasai perasaan itu bersama-sama.


4-senyum dengan mata anda. walau bibir anda tersenyum tetapi mata menjeling, itu bukan senyum namanya. jadi, senyum dengan mata anda juga.


5- elakkan tersengih, kerana sengih itu bukan senyum, tetapi hanya menggerakkan bahagian bibir dan rahang ke hujung masing-masing tetapi senyum, arghh lihat sendiri bezanya bila anda senyum dan sengih di depan cermin. berbeza bukan?


6- kekalkan kesihatan mulut jika mahu senyuman menawan. anda mahu dilihat dengan senyuman yang dipenuhi sisa makanan dicelah gigi? ataupun kesan kaviti yang memberikan gigi warna kekuningan? jadi, eloklah selepas makan, sekurang-kurangnya berkumur atau periksa gigi anda didepan cermin bagi mengelakkan ada sisa terlekat. dan juga, berjumpalah doktor gigi selalu.


7-pastikan penjagaan bibir diambil kira. bibir yang merekah dan kering menukarkan senyuman menjadi kurang menarik dan tidak menawan. pastikan pemakaian lip balm atau minumlah air masak sebanyak mungkin bagi mengekalkan kelembapan bibir yang optimum.


8- senyum dengan hanya menampakkan bahagian gigi yang atas. elakkan senyum dengan menampakkan keseluruhan gigi. amatlah tidak menarik dan wajah juga menjadi buruk. pernahkah anda memerhatikan model-model apabila mereka bergambar dengan wajah tersenyum? sila lihat dan perhatikan. kebanyakkan mereka memberikan senyuman dengan menampakkan hanya bahagian atas gigi sahaja dan liha lah betapa cantiknya mereka didalam majalah. anda juga boleh kelihatan hebat seperti mereka. senyum dengan menampakkan gigi atas sahaja. ya

Monday, October 3, 2011

Panggilan Insurans menipu

Tengok dari status fb dari member. Google no. phone tuh rupanya memang glemer dah nombor nih.

Sumber google: http://whocallsme.com/Phone-Number.aspx/60320366555/3

Promote Insurans katanya, pastu minta no. kad kredit dan lain-lain.
Just beware for this number, we cannot trust anybody.