Wednesday, December 28, 2011

Berjaya keluarkan kahak yusuf

Hari Sabtu lepas Yusuf kene demam, selsema, batuk dan kahak. Ini adalah demam yg paling teruk pernah yusuf alami. Hari isnis hingus dah mula kering, so memang leh dengar bunyi kahak dekat tekak yusuf.
Alhamdulilah, semalam saya buat steam untuk yusuf, berjaya keluarkan kahaknya yang berbelon dan warna hijau itu. Sangat2 baguslah kaedah ni. Murah, mudah dan berkesan.

Sumber: http://shehanzstudio.blogspot.com/2011/10/anak2-flu-batuk-ada-bagusnya.html

ALTERNATIF SELAIN NEBULIZER[STEP 1]
[MAKE SURE ANAK PUASA 2 JAM SEBELUM PEGI WAT NEBULIZER/ ATAU PROSES WAP DI RUMAH]
Selain nebulizer, doc suh gunakan procedure air berwap jugak. Sediakan air panas/suam. Tiarapkan baby atas peha kita [melintang]. Then tgn dia kena ltk bawah badannya so x gerak2. Then bia dia hidu wap air panas yang kita prepare [letak kt bawah, muka menghala ke wap tersebut utk bolehkan dia hidu]. Make sure jangan bagi minum susu 2 jam before ye. Lapa sgt, kasi mnum air jap. hehehe

contoh STEAM kt rumah:

1. Pastikan bayi dalam posisi meniarap atas peha kita [juga boleh letak atas bantal (di bawah perut), pastikan bantal itu tidak terlalu tebal]. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus. DIINGATKAN, INI ADALAH PROSES SEPERTI NEBULIZER jugak.. Cuma kadar yang x sekuat nebulizer ofkos! Steam smpai wap abeh -tamat. atau 10-20 mins. whichever earlier!
kasi dia hidu wap tersebut.

2. Setelah tamat wap tersebut [hingus leleh gilerrrr], STEP LAST pulak! TEPUK!!! Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi. JANGAN TEPUK TULANG BELAKANG!

3. Caranya, tiarap kan baby, tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula.
Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka.

4. Kemudian, tepuk sebelah atas pula. Baringkan baby & tepuk kiri kanan atas. Jgn tepuk tengah dada.
opss. HD nak pegi kt Daddy dia. tu pasal cmnih. klu x nmpk muka Daddy, ok jer

5. Sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah. 

Friday, December 9, 2011

Mengajar anak secara bermain

Sekarang ni sedang mengkaji kaedah Montessori. saya dapati kita boleh mengajar anak tapi secara bermain atau pada tahap perkembangan mindanya. Iaitu mestilah berwarna-warni, aktiviti yang sentiasa bergerak, penuh dengan gelak ketawa dan lain-lain. Montessori mengaplikasikan environment belajar mengurus diri tapi pastikan kanak-kanak mampu mengikutinya. Ini bermaksud gerakan perbuatan secara perlahan dan buat secara berulang-ulang. Contohnya apabila si ibu makan, berikan sudu  n mangkuk kepada anak dan biarkan si anak mengikut gerakan si ibu.

Sumber: http://kindergartenbasics.blogspot.com/2011/12/why-craft.html

Why Craft?


Young children are eager learners. But due to their limited language, they learn more from experience than from language. They learn by moving, touching, exploring, discovering—using their five senses.

Crafting is a form of play. Play is very important for children to learn and grow. They will learn from what is interesting to them and they are capable of understanding for their age. While they are learning, their brains are making synapses, or connections of neurons, which will enhance their learning in the future. However, it must be age appropriate to hold their attention and to be beneficial. You can't rush a child to learn something they are not ready to learn. Let children enjoy childhood.

Crafts can be of great interest to a young child. Children enjoy touching different textures, exploring materials, putting together and taking apart objects. When children make a craft, they are developing:
  • Creativity: Assembling something unique
  • Planning: Thinking, following through, finishing a project
  • Following directions: Thinking in a sequence, reaching the desired result
  • Knowledge: Investigating their world by exploring textures and materials
  • Fine Motor Skills: Feeling, manipulating, sorting, arranging, pushing, placing objects
  • Exploration and Discovery: How things work and change like pouring glue, Play Dough formations, paint mixing
  • Language: Expression of how something feels, looks, its purpose, what was created
  • Sorting: Ordering, categorizing, cleaning up
  • Self-Esteem: Pride in finished project, sense of accomplishment
  • Family Play or Traditions: Family connectivity, a sense of belonging, being valued, and wanted
A mother expressed her concern that her four-year-old was merely playing at his preschool while some of his peers had already memorized letters and numbers at their preschool. David Elkind, Child Psychologist and author of The Power of Play and The Hurried Child replied to her, “You know, they are having a good time, enjoying themselves here and now, and that is every bit as important and valuable as preparing for the future. Play is what young children do. While we adults may be concerned only with an activity’s long-term benefits, children are playing for the fun of it.”

The following are excerpts taken from the University of Maine Extension Program from an article titled “Children and Brain Development: What We Know about How Children Learn”

 At birth, a baby’s brain contains 100 billion neurons, roughly as many nerve cells as there are stars in the Milky Way, and almost all the neurons the brain will ever have. Most of its 100 billion neurons are not yet connected in networks. Forming and reinforcing these connections are the key tasks of early brain development. Connections among neurons are formed as the growing child experiences the surrounding world and forms attachments to parents, family members and other caregivers.

As the neurons mature, more and more synapses are made. At birth, the number of synapses per neuron is 2,500, but by age two or three, it’s about 15,000 per neuron. “Windows of opportunity” are sensitive periods in children’s lives when specific types of learning take place. Early stimulation sets the stage for how children will learn and interact with others throughout life. A child’s experiences, good or bad, influence the wiring of his brain and the connection in his nervous system. If a child receives little stimulation early on, the synapses will not develop,

In the first decade of life, a child’s brain forms trillions of connections or synapses.  As the neurons mature, more and more synapses are made. The neural network expands exponentially. If they are not used repeatedly, or often enough, they are eliminated. In this way, experience plays a crucial role in “wiring” a young child’s brain. Brain development does not stop after early childhood, but it is the foundation upon which the brain continues developing. Early childhood is the time to build either a strong and supportive, or fragile and unreliable foundation. These early years are very important in the development that continues in childhood, adolescence, and adulthood. Here is the link to read the entire article: http://umaine.edu/publications/4356e/


PLAY IS A CHILD'S WORK. 

Child asks, "Why doesn't glue stick to the bottle?"

Thursday, December 8, 2011

Breastmilk under microscope


All three photos were taken with the exact same magnification, lighting, and all other microscope/camera settings. The color shows more detail than black & white, so I left it alone (even though all the colors may seem unusual coming from three white drops of milk).






Sumber: http://www.hamilton.ca/HealthandSocialServices/PublicHealth/Parenting/Breastfeeding.htm

Tuesday, December 6, 2011

Solat itu menahan diri dari melakukan perbuatan keji dan mungkar

Sumber: http://lailatonie.blogspot.com/2011/12/10-solat-yang-ditolak.html

Sabda Rasulullah s.a.w.  yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah s.w.t. dan jauh dari Allah s.w.t.."  Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

Montessori di rumah sendiri

Hari tu tengok blog kak watie, dia buat montessori di rumah sendiri.
Ada juga tengok Facebook kak Ayuni, Do It Yourself (DIY) montessori utk setahun ke atas.
Menarik sangat tengok kebolehan anak2 ni. Tak sangka kan mereka sangat genius :)

Pinjam gambar kak Watie


Pinjam gambar kak Ayuni

Apa itu Montessori?
Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Kaedah_Montessori

Kaedah Montessori adalah suatu kecapaian untuk mendidik kanak-kanak berasaskan penyelidikan dna pengalaman doktor dan pendidik Itali Maria Montessori (1870–1952). Ia berpunca dari penemuan Dr. Montessori dari apa yang dia merujukkan sebagai "sifat biasa benar kanak-kanak" pada 1907,[1] yang berlaku dalam proses pemerhatian eksperimen kanak-kanak diberikan kebebasan dalam suatu persekitaran disediakan dengna bahan-bahan direkabentuk aktiviti belajar diarah sendiri.[2] Kaedah ini sendiri bertujuan untuk duplicate pemerhatian eksperimen kanak-kanak untuk membawakan, sustain and support their true natural way of being.[3]
Menggunakan kaedah ini melibat guru dalam melihatkan kanak-kanak sebagai mempunyai panduan semulajadi mendalam untuk perkembangan arahan sendiri sempurnanya.[4]

Watak guru (kadang-kadang digelar pengarah, atau pemimpin) oleh itu adalah untuk memerhati pada persekitaran untuk mengalih yang akan bercampur tangan dengan perkembangan semulajadi ini. Watak pemerhatian guru kadang-kadang termasuk interaksi eksperimen dengan kanak-kanak, biasanya dirujukkan sebagai "pelajaran," untuk menyelesaikan kelakuan buruk atau untuk menunjuk bagaimana untuk menggunakan pelbagai bahan pengajaran sendiri yang diperuntukkan dalam persekitaran untuk kegunaan percuma kanak-kanak.[5]
Kaedah ini pada asasnya digunakan dengan kanak-kanak kecil (2–6), oleh kerana naluri dan kesensitifan kanak-kanak kecil pada kondisi dalam persekitaran itu.[6] Meskipun, ia kadang-kadang conducted dengan kanak-kanak usia elementari (6–12) dan sekali-sekala dengan infants and toddlers, dan juga di peringkat sekolah tengah dan tinggi.[7][8]


Susah ke nak buat dirumah sendiri?

Sumber: http://aisyah.imranfadhil.com/2010/10/montessori/
keadaan bermain, kanak-kanak sebenarnya ‘bekerja’ bersungguh-sungguh bagi menguasai sesuatu kemahiran. Beliau juga menyarankan agar kanak-kanak digalakkan menggunakan alat deria yang sedia ada pada mereka bagi meneroka persekitaran dan menambah pengetahuan mereka. Ini adalah proses pembelajaran bagi mereka membesar dan menyesuaikan diri dengan dunia secara semulajadi.
Antara falsafah montessori:
  1. Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri, dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa.
  2. Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan turut belajar secara demikian apabila dewasa kelak.
  3. Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran.
  4. Bahan pembelajaran yang dibetuk oleh Montessori melatih kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan memanipulatif dan ‘betul diri’.
  5. Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak-kanak.
  6. Peranan guru hanya membantu kanak-kanak, bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka.
Kaedah Montessori adalah sangat mudah untuk dipraktikkan di rumah. Kegiatan dan aktiviti seharian adalah merupakan latihan praktikal bagi anak-anak mempelajari sesuatu dalam hidup mereka. Kegiatan urus diri seperti mandi, memakai baju, menggosok gigi, mengikat tali kasut adalah sebenarnya merupakan aktiviti pembelajaran mengikut Montessori. Begitu juga dengan aktiviti rumah tangga seperti mencuci pinggan mangkuk, melipat baju, menyediakan meja makan dan sebagainya. Ibu bapa hanya perlu menggunakan gerakan lambat dan gerakan sederhana dalam menunjukkan bagaimana melakukan pekerjaan tersebut, serta menggalakkan mereka melakukan aktiviti tersebut. Pendedahan anak-anak terhadap alam sekeliling seperti serangga, binatang dan tumbuhan juga adalah satu bentuk pembelajaran menurut Montessori.

Apa barang yang diperlukan?
Sumber: http://www.montessoribali.com/id.program.asp
 Di rumah untuk anak-anak ini, perabotnya dibuat berukuran anak, dan semua bahan ajar serta latihan secara khusus dirancang untuk memenuhi kebutuhan anak-anak: fisik, emosi, sosial, intelektual dan spiritual. Anak-anak tetap berada di satu ruang kelas selama tiga tahun dan selama itu mereka mengembangkan perasaan memiliki yang kuat, rasa keakraban dan keamanan dengan lingkungan sekitar mereka, membantu membuat ruang kelas kelihatan seperti rumah sendiri. 

Sensor
Materi-materi sensor dirancang untuk memungkinkan anak-anak mengatur berbagai kesan yang mereka terima melalui indera mereka. Materi-materi ini membantu anak-anak yang masih kecil untuk masuk ke dunia abstrak. montessori Setiap materi mengisolasi satu karakter sensor, sehingga sang anak dapat membuat pengaturan dari semua kesan yang telah diterima otak mereka yang memiliki daya serap tinggi sejak lahir.
Dengan memanipulasi materi-materi Sensor yang digunakan sang anak memperoleh pengalaman yang nyata akan lingkungan fisik mereka, belajar menilai berbagai tinggi, panjang, berat, warna, bunyi, bau, bentuk dan tekstur. Sang anak juga mengembangkan kemampuan untuk mengklasifikasi, memilah-milah dan membedakan informasi berdasarkan persepsi ini, dan menggunakan bahasa untuk menjelaskan pengalaman ini. Materi-materi sensor yang digunakan mengembangkan rasa ingin tahu anak dan membantunya menjadi pengamat yang terlatih.
Buku mesti beli:
Sumber: http://mommiesdaily.com/2011/06/28/menerapkan-metode-montessori-sehari-hari/


Return to product information Ada jual dekat Amazon n kunikuya KLCC

Rujukan mom montessori
http://www.montessorimom.com/

Thursday, December 1, 2011

PROMOSI PEMBUKAAN ZIANA WANITA

ENTRY MELEKAT.
Sila scroll ke bawah untuk entry terbaru :)


Jadilah pelanggan 50 terawal dan dapatkan hadiah percuma.
Diskaun RM1.00 bagi setiap barangan hanya pada 3 hari pertama
Bermula 1 November 2011 hingga 3 November
Cepat, jangan ketinggalan
Lawati kami di
Fanpage Facebook:   Brooch, Skirt - Ziana Wanita

Pandai VS tak pandai

Sumber: Dari internet
"Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.

Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabu...ng uji kemudian digoyang-goyang.

Selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."

"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah
pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.

"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

"Hampir seumur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dengan ringkas.

"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi.

"Ya".

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.


"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu." Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. "Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.
Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. "Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, "Kamu tahu berenang?" Professor itu menggelengkan kepala. "Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Moral of the story

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka cerdik sungguh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin cerdik sungguh dalam bidang yang tidak kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi..so be humble in everything we do.

Friday, November 25, 2011

Tindakan jika anak selsema atau batuk berkahak

Hari ni blogwalking, terjumpa info yang sangat berguna. Sharing is caring.
Copy di blog sendiri supaya senang nak rujuk bila anak selsema. Biasa sapu air kunyit kat batang hidung baby, tapi yang kaedah ni untuk mengeluarkan hingus dan kahak baby.

Sumber: http://jihapimpom.blogspot.com/2011/11/steaming-dr-nadir-style-hehehehe.html#comment-form

Steaming the 'Dr Nadir' style hehehehe

Hopefully gambar rajah di bawah senang lah utk difahami ye hehehe.....

ATTENTION:
Anak of course akan menangis cos tak selesa cos wap yang agak panas....kite as parent ni kene la berhati tabah (huhhu i kememe bab tgk anak sakit gini)..... tp bile tgk kahak n ingus yang kuar selepas itu and anak pon dpt tido lena afterwards...hati ibu pon rasa sgt lega ;)

Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming

even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)

jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....

and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....



Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...





Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh


Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak






Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)



Step 5: Mari tepuk di sini pula......


Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....


and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega.....

Susah sebelum senang

Baru kerja sibuk dah nak kawin, baru kawin sibuk buat anak, dah ada anak sibuk nak tambah anak.
Bila ada perkataan baru tu maknanya masih belum stabil, sedang dalam proses mengupgradekan diri.
Tapi walaupun keadaan masih belum stabil dan susah, diri ini sentiasa mahu ke peringkat seterusnya.
InsyaAllah, susah sebelum senang. Waktu muda ni seboleh-bolehnya kita usahakan segalanya, walaupun masih baru tapi ia bukanlah perkara yang mustahil.
Itulah fitrah manusia yang dijadikan oleh Allah.
Tidak diperlukan tapi hati mau.
Maksud saya, kalau tak kawin tak menjadi masalah.
Kalau takde anak pun tak menjadi masalah.
Tiada org yang akan mati jika tidak berkahwin.
Tiada org yg akan mati jika tiada anak.
Jadi mengapa semua orang mahu susahkan diri berkahwin dan beranak?
Mengapa perlu susahkan diri sedangkan boleh bersenang-lenang?
Jawapannya,
Susah sebelum senang.
Sihat sebelum sakit.
Hidup sebelum mati.

Wednesday, November 23, 2011

Kenapa anak tidak mahu menyusu

Ada kawan saya bertanya, anaknya sudah tidak mahu menghisap cik B nya walaupun sudah sebulan menghisap tiba2 shj tidak mahu hisap cik B.
Panik???
hehe.. ini sebenarnya masalah biasa. Semua ibu pun pernah mengalami masalah yg sama.
Sabar, usaha dan cari jalan penyelesaian. Jangan fikir ia masalah besar. Fokus kepada penyelesaian shaja. Segala emosi dan kata2 org sekeliling sila abaikan. Think positive.

Mula2 ibu perlu kenalpasti faktor fizikal.
Sumber: http://www.breast-feeding-information.com/breastfeeding-strike.php

There are many causes for nursing strikes. These include:
Mastitis Your milk supply may decrease after a breast infection, and the sodium levels may rise, making the milk taste salty. These are temporary problems, but your baby doesn’t know that.

Teething Some babies respond to the discomfort of teething by wanting to nurse more often, while others will refuse to nurse at all. Click the following link for more information on baby teething.

Illness If your baby has a stuffy nose, a cold sore, an ear infection or thrush in his mouth, nursing may be uncomfortable for him. If he has an ear infection, lying on his infected ear may be uncomfortable. Try nursing him in an upright position or the football hold to avoid pressure on the affected ear. If his nose is congested, ask your doctor about ways to unclog it .However, if giving a bottle is the only way to get your baby to eat during a strike, don’t stress about it too much. Most babies will go back to the breast after they feel better, even if they have had a few bottles.

Reaction to stress Some babies will respond to negative stimuli by refusing to nurse. This stress may be caused by siblings vying for your attention during nursings, a change in environment (such as travel to a new place or moving to a new house), your overreaction to being bitten, or severe stress in your life (divorce, death in the family, etc.)

• Prolonged separation from mother Sometimes a baby will refuse to resume nursing after mom has left him for a weekend or longer.

Low milk supply This can be caused by long intervals between nursings, overuse of bottles or pacifiers or an illness in the mother. This can cause a Catch-22 situation: your supply is low, so your baby won’t stay on the breast long enough to build it back up — but because he doesn’t nurse long enough, your supply doesn’t increase.

Change in the taste of the milk Applying creams or ointments (other than lanolin especially formulated for nursing mothers, which is odorless and tasteless), using a new product such as shampoo or deodorant, and rarely something in your diet (such as dairy products or excessive caffeine) can cause babies to refuse the breast.

Mungkin disebabkan Oral Thrush
Rujukan: http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/search?updated-max=2011-07-03T07:10:00-07:00&max-results=4
The baby may be fussy and gassy, and sucking may be uncomfortable for him. He may pull off the breast, or may refuse to nurse at all. It is also possible for him to have an overgrowth of yeast but have no visible symptoms.
[Sumber: Information Sheet and Care Plan for Yeast (Candida), Breastfeedingbasics.com]

Cara pujuk baby hisap cik B semula

Ni yang saya belajar dari klinik Dr. Koe Paeditrician  (Sesuai utk baby 3bulan ke bawah)
1. Bedung baby ketat2 supaya mudah kita memegang dan handle baby.
2. Baby perlu dalam keadaan tenang lebih baik waktu tengah mamai bgun tidur.
3. Ambil syringe dan isikan ebm ke dalam syringe. (Minta suami standby ditepi)
4. Geselkan cik N pada mulut baby sehingga baby tenganga-nganga.
5. Sepitkan Aerola guna jari telunjuk dan jari hantu supaya Cik n muncung dan baby dapat menangkap Breast  ibu.
6. Minta suami alirkan susu ke atas breast pastikan mengalir masuk ke mulut baby.
7. Apabila baby mula menghisap sumbatkan sebanyak mungkin kawasan hitam (aerola) ke dalam mulut baby. Tolak sedikit demi sedikit ke dalam mulut baby. Dalam masa yang sama, suami masih mengalirkan ebm dr syringe ke Breast ibu.
8. Jika gagal, berehat sebentar ibu, ayah dan baby perlu bertenang dan ulang lagi sehingga berjaya.
9. Elakkan penggunaan botol dan puting. Susukan anak menggunakan syringe / sudu / cup feeding.

Help -- My Baby Won't Nurse!

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Sumber: http://www.kellymom.com/bf/concerns/baby/back-to-breast.html

General tips
Your goal is to coax baby to the breast. Do not attempt to force your baby to breastfeed. Forcing baby to the breast does not work, stresses baby, and can result in baby forming an aversion to the breast. As baby gets better at nursing and is able to get more milk via nursing, he will grow to trust that breastfeeding works and will have more patience when latching.
  • Wear clothing that allows very easy access to the breasts. Baby may get very impatient in the split-second it takes for mom to lift the blouse and undo the bra. Spend time, if possible, in a warm place that allows both mom and baby to be naked from the waist up

  • Lots of skin-to-skin contact can help your baby nurse better and even gain weight faster. Keep your baby with you as much as possible, and give him lots of opportunities to nurse (even if you're not successful). Get skin-to-skin with him, first when he is sleepy, right after a bottle feed (or however you're supplementing). This way baby has the opportunity to sleep and wake up happily, skin to skin at mom's chest, and mom is right there to catch the earliest hunger cues. If baby moves toward the breast and then falls asleep before even mouthing the nipple, or after sucking twice, then these are positive baby steps, not failures. (Read more about kangaroo care or take a look at the book.)

  • Offer the breast often. Try breastfeeding in baby's favorite place, in his favorite position, in the bath, while walking around, while lying down, with baby upright, baby flat on his back, in his sleep, just as he is waking, any time baby looks as if he might be interested, or any other way you can think of, i.e. any time, anywhere.

  • Avoid pressuring baby to nurse. Offer in an ultra-casual way and pretend you don't mind if he refuses (easier said than done, but try not to show any frustration - your aim is to avoid pressuring baby to nurse). Don't hold the back of baby's head or push or hold baby to the breast. If baby pulls off the breast, then don't try to make him go back onto the breast at that time - simply try again later. If baby seems frustrated with your offering the breast, then turn the pressure down and simply make the breast available (lots of skin-to-skin!) without offering. It can be helpful to have lots of skin-to-skin time with baby where he is cuddled at the breast with no pressure to nurse - give control over to your baby, so that baby decides if and when to nurse and when to stop nursing.

  • Carry your baby close to you (a sling or other baby carrier can help with this). "Wear," carry, hold and cuddle your baby as much as possible; carry baby on your hip while doing other things, play with baby, and give baby lots of focused attention.

  • Sleep near your baby. If baby sleeps with you, you'll get more skin-to-skin contact, plus baby has more access to the breast (see this information on safe co-sleeping). If baby is not in the same bed, have baby's bed beside your bed or in the same room so that you can catch early feeding cues, breastfeed easier at night, and get more sleep.

  • Nipple shields can be helpful at times for transitioning baby to the breast. Talk to your lactation consultant about using this tool.

  • Comfort nursing is often the first to come, followed by nutritive nursing. Offer the breast for comfort any time you see a chance- at the end of a feeding when baby is not hungry, when baby is going to sleep or just waking up, when baby is asleep, and whenever he needs to comfort suck If your baby is actively resisting nursing, then try encouraging comfort nursing after baby is comfortable with skin-to-skin contact. After baby is willing to nurse for comfort, you can then proceed to working on nursing for "meals" as well.
You are working to seduce your baby back to breast. Again, coax, don't force! 

Perlukah menjadi EP Mom?

Sekarang ni, semakin ramai pula ibu2 yang menjadi EP Mom. Adakah ini trend atau memang si ibu terpaksa menjadi EP mom?

Jika trend bermaksud: Si ibu tidak berjaya menyusukan anak secara direct kerana anak tidak mahu hisap walaupun si ibu sudah berusaha.

Terpaksa: Si ibu terpaksa berpisah dengan anak samada masalah kesihatan atau berjauhan tempat tinggal.

Jika tanya saya kenapa sy menjadi EP mom, kerana saya terlalu cepat berputus asa mengajar anak menghisap cik B saya dan malu bertanya pada Lactation Counselor (slepas 3 bulan baru jumpa counselor). Saya telah berusaha namun tidak berjaya. Dan kini saya amat menyesal atas sikap putus asa saya dan sifat malu saya pada 3 bulan pertama.

Usahlah jadi EP mom, terlalu banyak kerugian yang ibu dan anak akan alami. Yer, memang susu ibu lebih bagus dari susu formula, tapi direct feeding (DF) adalah lebih bagus dari Expressed breast Milk (EBM). Nasihat saya, tempoh 3 bulan pertama bertekadlah untuk menyusukan anak secara DF. Walau apa cara sekalipun ajarlah anak untuk menghisap cik B.

Apakah kerugian melalui EBM?
1. Vitamin C dan sesetengah nutrien dalam susu ibu cepat hilang apabila dipanaskan. Untuk memastikan bayi mendapat sepenuhnya khasiat susu ibu, adalah lebih baik memberikan fresh milk dengan segera. Sebabtulah lebih elok baby hisap direct dari ibu.
2. Bonding antara ibu dan anak serta emosi bayi. Pernah tak ibu jeles kalau tengok org lain rapat dengan anak kita? Yer, inilah kerugian yang paling besar. Emosi ibu dan bayi yang paling tenang adalah sewaktu menyusu. Hormon Oxcytocin juga adalah paling tinggi pada ketika menyusu. Baby terasa selamat apabila berada dalam dakapan ibu. Kalau anak kita main dengan org lain, tapi bila nak susu pasti anak kita akan cari ibu. Bahagianya.
3. Perkembangan pembesaran bayi lebih pesat ketika menyusu. Bayi yang disayangi akan lebih cepat membesar. Sentuhan kulit ke kulit, pandangan bayi pada si ibu, pergerakan bayi menyesuaikan kedudukan menyusu boleh membantu mempercepatkan perkembangan bayi.
4. Pengurusan dan pengendalian EBM melecehkan. Jika DF, ibu tidak perlu risau segala gadget2 seperti pam, cooler beg, botol dll. Bila nak berjalan kene bawa extra beg. Bila baby menangis nak susu kene pam dulu baru leh bagi susu. Bila bawa EBM dlm cooler beg nak kene cari pemanas pulak. Ergh... leceh giler. Tu belum hal nak membasuh, mengeringkan dan menyimpan pulak. Kalau DF kemana-mana sumbat ajer. Takder kes tertinggal corong pam, tertinggal puting susu.

Ada banyak lagi sebenarnya. Saya cuba cari balik sumber rujukan nya tapi tak jumpa pula. InsyaAllah kalu jumpa saya masukkan. Ini olehan saya yer, fakta ini memang dari artikel kajian yang pernah saya jumpa di internet. Cuma tak ingat laman web mana.

Breastfeeding vs. Bottle Feeding
http://www.pennmedicine.org/health_info/pregnancy/000112.htm
http://www.drkutner.com/parenting/articles/feeding.html

Anak menghafaz AlQuran umur 3 tahun

Ibu mana yang tak teringin anaknya menghafaz Al-Quran. Tapi kalau pada umur 3 tahun tak ke awal sangat? Oh dah terbukti, kanak2 sangat hebat. Ingat tak kisah Darwish n Darwisya?

Profile:
Darwisya Adrianna adalah anak pertama saya. Dilahirkan pada bulan Oktober 2006 di sebuah hospital di Petaling Jaya. Boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris dan juga bahasa Melayu serta sedang belajar Bahasa Arab. Seorang kanak-kanak yang boleh dikatakan lambat berjalan dan lambat bercakap jika dibandingkan dengan kanak-kanak lain. Suka menonton TV dan rancangan kegemaran adalah BARNEY and Friends, dan Dora the Explorer.. Kini umurnya 3 tahun, dia sudah boleh memBACA Quran dan telah mengHAFAL 30 surah alquran (anugerah Sijil Hafazan 30 surah terakhir dari Akademi Darul Huffaz)
Jom Usyar blognya
http://darwishndarwisya.blogspot.com/

DarwishnDarwisya


Blog ini adalah catatan peribadi saya mendidik anak dari bayi hingga dia boleh membaca al quran dan menghafal 30 surah alquran pada umur 3 tahun. Segalanya adalah anugerah dari Allah s.w.t. memberkati usaha saya mempraktikkan kaedah tersebut hingga anak saya berkemampuan seperti yang sedia ada. Maka dengan ini lengkaplah sudah penulisan saya berdasarkan niat saya untuk berkongsi dengan orang ramai.

Tuesday, November 22, 2011

Definition of Breastfeeding

WHO Breastfeeding Definitions

Exclusive breastfeeding: The infant has received only breast milk from the mother or a wet nurse, or expressed breast milk, and no other liquids or solids with the exception of drops or syrups consisting of vitamins, mineral supplements, or medicines.

Predominant breastfeeding :The infant ’s predominant source of nourishment has been breast milk. However, the infant may also have received water and water-based drinks (sweetened and flavored water, teas, infusions, etc.), fruit juice; oral rehydration salts solution (ORS), drop and syrup forms of vitamins, minerals and medicines, and ritual fluids (in limited quantities). With the exception of fruit juice and sugar water, no food-based fluid is allowed under this definition.

Full breastfeeding: Exclusive breastfeeding and predominant breastfeeding together constitute full breastfeeding.

Complementary feeding: The child has received both breast milk and solid or semi-solid food.

Bottle-feeding: The child has received liquid or semi-solid food from a bottle with a nipple/teat.

P/s: Saya tak pernah mengaku saya Exclusive Pumper. Tetapi saya mengaku saya Fully Breastfeeding. Sebab saya memang ada bagi ubat, air masak, gripe water dan 6kali formula milk pada anak saya. Cuma biasa orang panggil EPer (Exclusive Pumper) sebab mudah untuk dipanggil. Ini anak pertama saya, terlalu banyak tunjuk ajar org sekeliling dalam keadaan memaksa ikut juga. But the only thing I can do adalah menghasilkan susu ibu supaya orang sekeliling diam. Jadi jangan pelikla macam mana susu saya boleh banyak. Sebab saya memang berusaha mengepam dengan kerap.
The WHO/UNICEF definitions are: Breastfeeding: The child has received breast milk direct from the breast or expressed.

Dosa yang lebih besar daripada zina

P/S: Usah memandang hina kepada orang yg pernah melakukan kesalahan.
Sumber: http://nafiqah823.blogspot.com/2011/11/dosa-yang-lebih-besar-daripada-zina.html#

Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menutup hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.


Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil memberi salam.

Maka terdengarlah ucapan dari dalam,
"Silakan masuk"

Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya
berderai tatkala ia berkata,
"Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut.

"Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik..
"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina".

Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak.

Perempuan itu meneruskan,
"Dari perzinaan itu saya pun... hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.

Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik,
"Perempuan bejad, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"...teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa..

Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu.. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.

Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,
"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?"

Nabi Musa terperanjat.
"Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?"
Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril.
"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"

"! Ada!" jawab Jibril dengan tegas.

"Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina".

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan
tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya.

Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.


Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah.

♥ Ustaz Azhar Idrus ( Original ) ♥

"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan.

Monday, November 21, 2011

Memori setahun menjadi ibu

Alhamdulilah, syukur tidak terhingga kerana saya diberi peluang untuk menjadi seorang ibu. Sudah setahun saya menyusukan anak dan menjaga serta menyayangi anak ku.
Sesungguhnya, segala keperitan dan sakit semasa beranak itu terbalas dengan gelak tawa dan gelagat Yusuf. Mungkin pada ibu2 lain memandang rendah pada saya yg baru setahun jagung menjadi ibu. Tapi pada saya yg perangai macam kanak2 ribena ini, tersangatlah hebat utk membesarkan seorang anak huhu. Sehingga kini rasa macam tak percaya dah ada anak. Rasa macam teringin lagi nak melepak bersama kawan2.

Cabaran menjadi ibu adalah tersangat besar. Pada bulan pertama saya selalu merungut dan penat badan utk jaga seorang bayi. Alhamdulilah, suami sangat membantu. Kemudian bila ada bibik lagilah sangat membantu hehehehe

Apabila mempunyai anak, saya lebih menghargai ibu bapa. Saya faham akan kesusahan mereka sewaktu saya kecil dahulu. Dan sebenarnya mereka lebih susah berbanding keadaan saya. Sebut sahaja semua barang dan teknologi, saya akan beli. hahaha padahal tak guna sangat pun.

Cabaran pertama yang saya gagal adalah menyusukan anak. Saya terlalu cepat putus asa utk mengajar anak sy menghisap breast saya. Namun nasib baik saya cekal utk mengepam susu. InsyaAllah, saya akan berusaha menyusukan anak yg ke-2 dengan lebih baik.

Cabaran kedua adalah belajar menghandle bayi. Bayi menangis, colic, nak potong kuku baby, baby selsema, dan lain-lain. Yelah, saya memang tak pernah jaga newborn baby, so pengalaman memang 0. Tahap tension itu memang paling tinggi waktu baby menangis tak mau berenti. Owh tak lupa juga potong kuku sampai terkena isi huhu. Berdarah sikit.

Cabaran ketiga, terlalu banyak nasihat dan ajaran dari orang sekeliling. Ini memang susah, sebabnya kita dah baca banyak artikel but still it's only a theory. Orang tua berpengalaman biasanya ajarannya memang bertentangan dengan fakta masa kini, nak tak nak kita pun terpaksa try n error. Apa orang cakap yang baik kita cuba yang pelik2 tu kita senyum ajerla.

Kini Yusuf dah setahun, pengendalian bayi sudah berakhir. Kini tiba masa utk mendidik dan mengajar anak. Oh.... sungguh banyak yang perlu diperlajari. Menjadi seorang ibu mengajar kita mengendalikan hidup. Baik dari segi masa, duit dan komunikasi dengan orang sekeliling. But, the most important thing is sebelum kita mendidik orang, didiklah dulu diri kita. Anak2 adalah cermin perlakuan kepada ibu bapa. Sebab tula org dulu2 selalu pertikaikan "mak bapak ko dulu tak ajar ke?" Hah... memang kene batang idung sendiri la kan. Ibu bapa adalah idola kepada anak2. Saya ingin menjadi seperti barney yang selalu menceriakan dan menyayangi anak2.

Goodluck for me for another 50 years maybe huhu
Manjadi ibu yang terbaik

Yusuf 1 tahun

Alhamdulilah, Anak bujangku sudah 1 tahun.
Bukan tidak ingat, tapi sejak akhir2 ini terlalu sibuk dan terlalu banyak drama kehidupan.
Sabtu lepas ada buat besday party and open house. Tapi cabel camera tertinggal dirumah plak.
Nak post entry panjang berjela ucapan utk Yusuf, tapi tak berkesempatan nak menaip. Banyak tul kerja di office. InsyaAllah kalau ada masa lapang sikit ibu karangkan ucapan panjang lebar utk Yusuf

Friday, November 11, 2011

10 Nov 2011 went to Parlimen

Semalam saya telah dilantik sebagai pegawai bertugas di Parlimen bagi pihak Kementerian KKR. Alhamdulilah, dipermudahkan segalanya. Ia adalah pengalaman pertama saya dan saya berasa bersyukur di beri peluang utk menghayati momment di situ. At first, saya kagum dengan hiasan dalaman parlimen yang sangat gah. Then, I thought i got free meal from the coupon i received. Rupanya kupon tu sikit sangat, kene tambah duit juga hahaha kelakar pulak g tinggal Wallet kat seat.

Pagi masuk, tiada isu berbangkit mengenai KKR but after 11 am.... Ya Allah, nak tercabut tangan aku menulis segala isu dan aduan wakil rakyat terhadap KKR. Sangkaan meleset, sebab member2 yg pernah bertugas sebelum ni kata tiada isu pun pasal KKR. Tapi semalam, sampai abis notepad sy menulis segala isu yg dibangkitkan.

Balik rumah, anak pulak demam huhu. Last demam dulu pada bulan Januari masaYusuf baru 3 bulan. So agak gelabah la jugak aku ni nengok anak yg melepek kelesuan tidak ceria seperti selalu. Pergi ke klinik, Doktor bagi minum ubat. Alhamdulilah balik rumah, panas dah kebah. Sekejap jer dah baik. Pagi tadi dah ceria semula.

Jam 10mlm baru mula menaip laporan. Aduh... badan penat sangat kene berjalan jauh n naik trun tangga di Parlimen huhu. jam 12mlm tertidur tanpa sedar. Pukul 3pg Yusuf menangis. Terus terbangun dan siapkan laporan. Nasib baik sempat siap jam5.30pg.

Pagi tadi pergi cek laporan yg diedit n touch up oleh partner. Alhamdulilah. Selesai sudah Tugas pertama saya di Parlimen :)

Beranak di rumah, di zaman 2000 an nih

Pernah tak anda terfikir untuk beranak di rumah, di zaman 2000 an nih?
Saya pun tak pernah tahu masih ada orang yang mahu beranak dirumah kerana memikirkan keselamatan ibu dan bayi. Yerlah, zaman perubatan sekarang sangat penting bagi memastikan segalanya berada dalam keadaan terkawal dan jika ada kes kecemasan adalah alatan perubatan yang mencukupi.
But then, when i read Pn Ayuni punya status, it give me a different perspective. What she is fighting for is the medical ethics effect mothers psycology in giving birth to their babies. What i mean is that, oleh kerana banyak kes bermasalah, pihak2 perubatan yang mengendalikan proses beranak ini terlalu mudah membuat assumption dan memberikan prosidur standard mereka tanpa diberi penerangan yang jelas dan info sepatutnya kepada ibu-ibu. Ada juga yang mengambil kesempatan dengan mengenakan pelbagai prosidur tambahan untuk mendapatkan bayaran extra daripada pesakit yang sebenarnya kalau tidak dibuat pun lagi bagus untuk ibu dan anak tersebut. Contohnya pengambilan epidural yang dinihari semakin ramai ibu ditawarkan oleh pihak hospital swasta tanpa menerangkan kepada ibu effect yang akan dialami ibu selepas bersalin. Kita bersalin bertarung hanya 1hari, tapi sakit pinggang or tulang belakang adalah pada hari tua ibu nanti. Sepatutnya epidural ini hanya dilakukan kepada mereka yg benar2 memerlukan. Jadi, apa kah cerita anda ketika bersalin? Boleh contact FB Ayuni Zainudin untuk kita sama-sama memberi peringatan kepada Kementerian kesihatan dan Kementerian Pembangunan wanita dan keluarga mengenai perkara ini.


I can go on and on and tell the horror stories of my friends who have had terrible birth experiences with their babies but focusing on the problems without looking for the solution is not my philosophy. I was determined that I WILL NOT SUBJECT MY BABY AND MYSELF TO SUCH TREATMENTS. I WILL ONLY HAVE THE GENTLEST BIRTH FOR MY BABY AND ME. So I started to research on homebirthing option in Malaysia. After all, I am a homebirth baby myself and my mom who continued to have 5 more babies after me; 1 at home and 4 at the hospitals, readily told me the stark differences between hospital and home birthing.

So I gave birth finally after months of preparation. My big baby (according to the worried doctor who checked on his size and weight 2 days before I gave birth) was 3.5 kilos, born 55 hours after my water broke, 20 hours of mild contractions and 35 hours of intense contractions that would have cleansed me of all my previous sins, meconium staining throughout the labor which was helped by me drinking lof of water and urinating frequently.

He is 14 months old now and mothering is so easy despite what the rest said. I firmly believe that is because of my decision to do everything natural for him. He is still as pure as he had been the day he was conceived.

Had I gone to the hospital, my labor would have been cut short at 24th hour and I would have had a C-section when I could do it normally and naturally.

I wouldn't change a single thing about my baby's birth. I felt loved and cared about throughout the labor. Nobody shouted at me, nobody inserted their fingers in my vagina everytime they came into the room, nobody scared me by saying that the monitoring machine shows that my baby's heartbeats were dropping, nobody tried to 'save' our personal journey so that they wouldn't be sued.

I will do it 10 times over again.

Marikh's birth story: https://www.facebook.com/note.php?note_id=457568108152

Cheers! :)

Ayuni.

I was born in my grandmother's house in Kedah. So was my sister a year later. O...ur mother had the village midwife (bidan kampung) to assist her on both natural deliveries. I have always been proud to tell people I was a homebirth baby born in one of the most isolated villages in Kedah...See More

Sabar itu separuh dari iman :)

A final word: I am not knowledgeable about the internet. I do not have a computer. I guess that at 74 years of age, I don't have the patience to learn.
David Wilkerson

A garden is a grand teacher. It teaches patience and careful watchfulness; it teaches industry and thrift; above all it teaches entire trust.
Gertrude Jekyll

A healthy male adult bore consumes each year one and a half times his own weight in other people's patience.
John Updike

A man who is a master of patience is master of everything else.
George Savile

A show that no one thought had a chance has just finished its fifth year: Charmed. I think it's tougher for the younger networks, so I think they have a little more patience for the sake of the show. But who knows?
Aaron Spelling

A statesman wants courage and a statesman wants vision; but believe me, after six months' experience, he wants first, second, third and all the time - patience.
Stanley Baldwin

A wise man is superior to any insults which can be put upon him, and the best reply to unseemly behavior is patience and moderation.
Moliere

Abused patience turns to fury.
Thomas Fuller

Adopt the pace of nature: her secret is patience.
Ralph Waldo Emerson

Affliction is the wholesome soil of virtue, where patience, honor, sweet humility, and calm fortitude, take root and strongly flourish.
David Mallet

Ads by Google
Towards Utopia-A WebsiteVisit a philosophical web portal. Learn about new political ideas.www.towardsutopia.com

Alcohol gives you infinite patience for stupidity.
Sammy Davis, Jr.

All commend patience, but none can endure to suffer.
Thomas Fuller

All men commend patience, although few are willing to practice it.
Thomas Kempis

And so, at the age of thirty, I had successively disgraced myself with three fine institutions, each of which had made me free of its full and rich resources, had trained me with skill and patience, and had shown me nothing but forbearance and charity when I failed in trust.
Simon Raven

And we ask the American people to play an important part of our layered defense. We ask for cooperation, patience and a commitment to vigilance in the face of a determined enemy.
Janet Napolitano

Anyhow, a philosophical turn of thought now was not amiss, else one's patience would have given out almost at the harbour entrance. The term of her probation was eight days.
Joshua Slocum

As anyone who has ever been around a cat for any length of time well knows, cats have enormous patience with the limitations of the human kind.
Cleveland Amory

As for goals, I don't set myself those anymore. I'm not one of these 'I must have achieved this and that by next year' kind of writers. I take things as they come and find that patience and persistence tend to win out in the end.
Paul Kane

As I pass it, I feel as if I saw a dear old mother, sweet in her weakness, trembling at the approach of her dissolution, but not appealing to me against the inevitable, rather endeavouring to reassure me by her patience, and pointing to a hopeful future.
Thomas Edward Brown

Beware of him that is slow to anger; for when it is long coming, it is the stronger when it comes, and the longer kept. Abused patience turns to fury.
Francis Quarles


Read more: http://www.brainyquote.com/quotes/keywords/patience.html#ixzz1dNCDjlWX

Wednesday, November 9, 2011

Tidak perlu vitamin tambahan untuk menyusukan anak

Sebelum ni saya pernah try pil set B from shaklee. Waktu tu memang susu tengah merundum sgt2. Mula2 sy hanya makan pil Kalsium dan alfafa shj utk tengok keberkesanan. 3 hari susu masih sama. kemudian saya cuba kesemua pil susu jadi warna kuning tapi Yusuf minum sikit sahaja. Bila saya cuba rasa susu saya, rasanya sama seperti ubat. Patutla Yusuf tak nak minum susu. Kemudian saya makan pil dan minum ESP. Alhamdulilah, terus membengkak cik B saya. Jadi saya stop pengambilan pil dan minum ESP sahaja. Apabila sudah habis trial ESP saya beli energized soy yg murah difarmasi. Hasilnya tidak sama seperti ESP shaklee. Tapi oleh kerana susu masih maintain pengeluarannya jadi saya tidak membeli lagi sebarang vitamin.

Mula2 saya bersemangat nak buat testimoni kepada pembekal saya, tapi saya takut dan risau pula. Yelah, saya bukanlah pakar laktasi atau doktor utk memberi komen. Pada saya apa2 pil yang dinamakan supplement adalah tidak elok. Natural lebih bagus. Ini kerana saya selalu mengalami pening2 dan degupan jantung menjadi deras. Kawan saya kata kalau ambil shaklee perlu minum air 3litre. Hmmmm sy memang sudah takut utk mencuba pil. Tapi pada saya ESP memang membantu. Mungkin kerana protin soya lebih cepat bertindak membaiki sel2 dan tisu di cik B.

Okey, ini penerangan dari seorang doktor mengenai fakta tidak perlu vitamin tambahan utk menyusukan anak.

Sumber: http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/2011/11/tahukah-kita.html

Saya ingin berkongsi juga beberapa fakta mengenai isu supplement yang dikongsi oleh Dr Nadrah di halaman Facebooknya. Beliau juga merupakan salah seorang Peer Counselor MBfPC yang bergiat aktif dalam aktiviti penyusuan susu ibu di Perak.



(Di'copy-paste' sepenuhnya dari komen-komen beliau)


Pertama: Kandungan kalsium dlm breastmilk tidak berubah walaupun seorang ibu tidak mengambil sebarang calcium supplement dan tidak mengambil sumber makanan yg mengandungi banyak kalsium. Badan ini terlalu bijak dijadikan oleh Tuhan utk menghasilkan kalsium sendiri dlm susu ibu utk bekalan si bayi. Terdapat bbrp kajian juga telah membuktikan bahawa penganbilan supplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak menaikkan level kalsium dlm susu ibu.


Kedua: Yang message saya suruh beli vitamin Bco utk naikkan kualiti susu ibu…maaf, saya berpegang kpd evidence-based, bukan pengalaman based. Vit B adalah vitamin larut air, maka mudah juga di serap kedalam susu ibu. Oleh itu, anda yg makan vit B akan mengalami perubahan warna susu ibu iaitu kekuningan dan nampak pekat, tapi sebenarnya yg masuk ke dalam susu ibu tu adalah vit B, malah sisa degradasinya juga.


Ketiga: Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu yg tidak berbeza dgn ibu yg di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak2 WHO (WHO growth chart) yg membuktikan anak2 yg disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yg sama, tidak ada beza. So, di manakah basis anda yg cuba msg saya itu mengatakan sbg susu yg terhasil dr ibu yg mengambil supplement yg anda jual akan mempunyai tahap perkembangan yg baik disebabkan supplement yg diambil diserap ke dalam susu ibu seterusnya disalurkan kpd bayi?


Keempat: Sebelum kita terpengaruh dgn penjual supplement’s promotion, mari kita lihat diri kita, pertama tengok perut, ada lipatan spare tyre tak walaupun halus? Kedua, buat carta makanan harian anda, kaji apa yg anda makan dan berjumpa dgn pakar pemakanan, bukan penjual supplement….tentu anda dapati sebenarnya anda dah terlebih zat! Saya cabar anda berjumpa saya dan saya boleh quote nilai zat dlm mknn harian anda.


Keempat: sedarkah anda yg anda boleh sakit disebabkan terlebih vitamin dan garam galian? Kaji kandungan kalcium anda..calcium carbonate? Mahukah anda mengalami batu karang di kemudian hari? Adakah anda menjalankan senaman/exercise (bukan termasuk kerja rumah seharian ya) sebanyak minimum 3 kali seminggu selama minimum 30minit berpeluh setiap sesi? Kalau tak, berhati2 dgn calcium supplement anda kerana anda terdedah kpd risiko batu karang juga osteoporosis juga. Kalsium yg diambil dr tak kira sumber apa pun memerlukan aktiviti kecergasan di atas utk diserap dan disimpan kukuh dlm tulang….kalau tak, tulang anda akan menjadi umpama simen yg rapuh kelak. Sedarlah segera.


Kelima: Jgn cuba kelirukan ibu2 tentang kandungan kalsium dlm susu ibu dgn susu formula. Ya, memang betul kandungan kalsium dlm susu ibu lebih rendah dr yg terkandung dlm susu formula, TAPI telah dibuktikan bahawa penyerapan dan penerimaan kalsium dlm susu ibu oleh bayi adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi n mudah berbanding penyerapan kalsium dlm susu lembu, oleh itu susu ibu tetap tak dapat ditandingi. Namun kajian juga telah membuktikan bahawa penambahan pengambilan suplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak akan menambah kandungan kalsium dlm susu ibu yg dihasilkan krn Tuhan maha bijaksana dlm menentukan apa level terbaik utk seorang bayi.


Keenam: Tahukah anda sesetengah vitamin tidak ditapis oleh payudara seterusnya disalurkan berlebihan melalui susu ibu? Sama juga spt mengandung, sesetengah vitamin tidak ditapis oleh uri dan disalurkan kpd bayi? Jaga2 dgn vitamin A dan E. Kesan negative serius boleh berlaku jika berlebihan dos (hanya recommend supplement A dan E kpd yg mmg pasti tidak dapat mengambilnya dlm diet seharian). Oleh itu, kaji diet harian anda dahulu.


Ketujuh: Vitamin supplement boleh menambah pengeluaran susu? Kalau betul boleh, mengapa anda yg claim pernyataan ini masih menyarankan ibu2 memahami dan meneruskan konsep supply and demand utk memastikan kelancaran pengeluaran susu ibu? Dan mengapa sebenarnya ramai ibu yg mengambil vitamin/supplement yg dicadangkan dan mengikut aturan ambilan tertentu yg disarankan oleh penjual telah memenuhi inbox message saya samada di FB mahupun di email dgn kecewanya terhadap “usaha” membeli supplements seperti ini? INGAT! Konsep sebenar supply n demand adalah jawapan sebenar. Kpd yg bermasalah penurunan pengeluaran susu badan, saya sarankan anda berjumpa dgn konsultan/kaunselor laktasi yg betul untuk dibantu dan sama2 mengkaji punca permasalahan susu merudum (bukan konsultasi melalui email/FB/telefon dlm hal ini) krn approach yg diberikan sgt terperinci mengikut masalah individu.


Kelapan: Adakah bermakna pengambilan pelbagai supplement itu salah? TIDAK SAMA SEKALI. Kita bebas mengambil apa2 supplement, namun jika anda seorang terpelajar, anda boleh membuat kajian betul dahulu tentang menu diet harian anda sebelum decide utk menambah vitamin dlm senarai keperluan harian anda. Pernahkah anda dengar tentang detoksifikasi? Ia terdiri dari diet khas pelbagai vitamin dan mineral yg diambil dlm bbrp hari shj. Anda boleh mencuba, tapi menu diet terbaik dihasilkan dari sumber smulajadi dan itulah yg telah dibuktikan. Anda boleh mengambil vitamin dan supplemen utk kesihatan anda, tetapi utk mengaitkan dgn keperluan khas ibu menyusu/menggalak pengeluaran air susu adalah sangat TIDAK BERETIKA sekiranya anda adalah seorang yg memperjuangkan penyusuan susu ibu.


Kesembilan: pukul berapa anda keluar rumah untuk bekerja dan pulang kerumah kemudiannya? Bila matahari belum terbit dan bila matahari dah terbenam? Pernah anda bersenam atau beriadah di taman pada waktu pagi di setiap hujung minggu atau hanya duduk buat kerja2 rumah di kala cuti? Kalau mcmtu, lupakan utk dapat vitamin D, sebab yg terbaik adalah dari sumber matahari. Takut matahari sebab UV lantas anda mengambil vitamin E? Tahukah anda matahari pagi adalah yg baik, bukan yg terik atas kepala, sekadar pengambilan vit E tidak menghentikan or melambatkan proses penuaan jika anda tidak memakai sunblock yg sesuai. Kenapa saya sentuh vit D? Sebab ia penting membantu penyerapan kalsium dari usus. Oleh itu, jgn takut matahari pagi. Kan senang dgn rutin harian dan diet yg neutral.


Kesepuluh: Supplements boleh mengelak diabetes? Ramai pesakit dah buat, tapi tetap dpt diabetes. Kenapa? Sebab senaman dan pemakanan mengikut sukatan piramid tidak diamalkan. Anda tahukah piramid makanan? Semua boleh tunjuk piramid tu, tapi bila saya tengok post2 makanan di FB masing2, fuhhh..semua jadi piramid terbalik. Cara terbaik memahami piramid makanan, jumpa pakar pemakanan berdekatan anda, bincang ikut kesesuaian xtvt harian anda walaupun anda tak sakit. That day bila waktu SGM yg saya bincang, rata2 participants pelik n terkejut bila saya bgtau sukatan makanan yg sepatutnya mengikut hidangan setiap jenis makanan.

1st Raya Haji di Kelantan

Selalu orang kata raya Haji di Kelantan meriah kan...
So, kali ni berpeluang sambut Raya Haji di Kelantan. Jalan memang jem, baru jer keluar dari Highway Bentong dah tak bergerak kete. Memandangkan Yusuf jenis kene kete bergerak baru leh tido, jadinya kami pun pusing balik ke utara lalu ikut Grik. Kul 11.30 bergerak dari umah pukul 2 dah sampai KL terus ke Highway Duta. Jam 11mlm baru sampai di Kelantan. Penat giler.

Ok, apa yg meriah di kelantan? Kebiasaannya orang Kelantan ni suka Korban. Setiap tahun pasti salah seorang dai keluarga akan berkorban. Jadi mereka akan bawa pulang daging lembu ke rumah. Maka, jemputla semua orang datang rumah makan daging yang dikorbankan itu. Sebab tulah meriah. Menu hari tu pun semuanya daging sahaja. Ketupat daun palas yg manis tuh memang wajib ada la kan hehehe

Semalam kan episod last Soffiya. Saya berangkat pulang jam 10.30pg. Pukul 7.30 berhenti di RnR sg. Buloh utk tgk citer Soffiya. haha sanggup tuh...

Tuesday, November 1, 2011

SEGMEN | Lulu Caldina Ajak Blogwalking

Jom kita buat segmen ini..


  • Buat entri dengan Tajuk "SEGMEN | Lulu Caldina Ajak Blogwalking"
  • Sekali dengan header kat atas, tempek kat entri tu dan linkkan ke entri ini.
  • Dah siap, tinggalkan link tu kat ruangan komen yer..
  • Tarikh Tutup jumaat 2 petang 04/11/2011 ..