Lilypie - Breastfeeding

Friday, July 29, 2011

1st time mother.. Please, Aware dengan mastitis

Sumber: Group KIM di Facebook

Ini rentetan daripada Bopan Dot.

mula2 kena cite psl kelenjar.. (based on discussion ngan doktor), katanya bdn ada 3 tempat yg selalunya kelenjar akan bengkak bila dimasuki kuman/germ. di belakang leher, di celah kelengkang (dkt peha), or di kiri atau kanan bawah ketiak (hampir dgn dada).
it start with a small lump. tu la kot bole org2 tua kata tu bengkak angin je.
cause bole bengkak? or how kuman bole masuk? BF ibu bole dpt thru nipple (kan dia berlubang) dibawa oleh mulut baby to the milk duct. kan kdg2 dia gigit itu ini? or thru nipple yg crack..
cracked nipples selalu tjadi pada 1st timer mum..since mastitis can strike anytime,1st timer breasfeeders lebih cenderung utk kena (just so like me.huhu)
simptom mastitis include severe soreness (berganda2 sakit lebih dari bengkak susu tau).. redness (mine dia ade kesan merah macam terbakar sebesar telur ayam)..heat and swelling. hot to touch. masa mlm tu demam teruk mmg tak bole ter-sentuh cik B pun. mak mentua sentuh utk tlg tuam, terus air mata mengalir macam air paip sbb sgggttt sakittt..dah takleh control rase sakit nya..

saya ada buat surgical drainage = doc buat sedutan utk buang susu2 yg almost basi dan adviced to keep pumping + BF. ikut nasib gak, ade org kelenjar yg tersumbat bole kembali lancar (alhamdulillah!)..ade org mcm saya come to the dead end after all effort done. (duhhh)..
kalau lambat mendapatkan treatment, memang bole jadi kes breast abcess (bisul di dalam dada). fuh itu berganda la lagi sakit nya. it was said to be excruciating, throbbing pain, and temperature swing (demam turun naik). heee...ngeri tak?
antibiotik, surgical drainage, tuam, pam..semua dah buat..tp still tersumbat. ;( mari sebarkan ilmu supaya 1st timers mummy (especially) aware pasal symptom2 awal. kalau dh level mastitis mmg dah tipis harapan..last2 kene bedah. uuuu..tak mau ku ingat! hehe

No comments:

Post a Comment